ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


demisia sau incetarea CIM a reprezentantului salariatilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Cum se procedeaza daca o persoana care face parta din reprezentantii salariatilor, trecuti in Contractul Colectiv de Munca, isi da demisia sau ii inceteaza contractul individual de munca cu acordul partilor?
Multumesc anticipat!

Adaugata in: Resurse umane
Sorina Caragiani
 User  Sorina Caragiani
a intrebat la 15 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

20 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 17 Oct. 2013
Sursa
www. manager.ro
Prin urmare, avand in vedere dispozitiile art. 224 din Codul muncii, republicat, coroborat cu art. 143 alin. (2) lit. c) din Legea 62/2011, cu ocazia adunarii generale a salariatilor unitatii se va intocmi un document (de exemplu un proces verbal) in care se vor consemna rezultatele alegerilor, respectiv persoanele desemnate ca reprezentanti ai salariatilor, atributiile acestora (cu mentionarea expresa a mandatului reprezentantilor salariatilor sa negocieze si sa semneze contractul colectiv incheiat la nivelul unitatii), modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor. Se recomanda, intr-o astfel de situatie, intocmirea mai multor exemplare originale ale procesului verbal. Se considera ca procesul verbal al adunarii generale a salariatilor in cadrul caruia au fost alesi si desemnati ca reprezentanti ai angajatilor este suficient pentru a face dovada calitatii respectivilor salariati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2013
Reprezentantii salartiatilor sunt alesi pentru un mandat asa cum ati vazut pentru cel mult 2 ani.Scopul manatului in baza Legii 62 din 2011 este de a fi parte la negocierea CCM.
Dupa cum stiti CCM se poate negocia pentru cel mult 2 ani , motiv pentru care si mandatul reprezentantilor este tot de maxim 2 ani.
Art. 143 DIN lEGEA 62 DIN 2011
(1) Contractele colective de munca si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija partilor, dupa cum urmeaza:
;;;;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca;
;;;;
Art. 141
(1) Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni.
Reprezentantii salariatilor si sindicatele sunt parti la o negociere .CCM este actul de baza din unitati care se negociaza si se semneaza de parti.
In lipsa unei negocieri contretizate prin inregistrarea CCM la ITM mandatul reprezentantilor devine nul pentru ca nu si-au dus la capat misiunea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 16 Oct. 2013
Dvs vorbiti numai de sindicat, eu vorbesc destul declar despre cum si cand se paote alege un reprezentant, sau mai multi, ai salariatilor. Unde este prevazut ca reprezentatii participa exclusiv la CCM nu stiu, aici ma pierdeti total si ne invartim in jurul subiectului. RI se incheie cu consultarea reprezentantilor, repet, iar acolo unde nu exista sindicat CCM se negociaza prin reprezentanti si angajator. Dovada reprezentarii angajatirlor se face prin proces verbal in care apar cei alesi de salariati. Pot fi alesi, chiar si in unitatile unde nu sunt 21 de salariati. De asemenea acestia sunt implicati in diferite masuri luate la nivel de unitate, chiar si acolo unde nu exista CCM, din nou repet desi nu imi place. Si mai ales ca RI este obligatoriu oriunde, nefiind prevazuta o limita de salariati pentru incheierea lui, cu consultarea reprezentantilor.

Iar daca reprezentantul a plecat prin demisie, sigur ca mandatul lui a incetat. Deci poate fi ales un altul in locul lui. Si la fel de bine angajatii pot decide daca mai doresc sau nu sa fie reprezentati de acea persoana. La fel cum un sindicat se poate dizolva.

Relund din ceea ce ati readat dvs.:

b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea SAU NU EXISTA NICIUN SINDICAT, NEGOCIEREA SE FACE NUMAI DE CATRE REPREZENTANTII ANGAJATILOR.

Am consultat mai multi juristi cat si legea. Nu imi dau seama unde bateti de fapt, pentru ca va contraziceti intre raspunsuri, pe de o parte, si pe de alta deviati tot mai mult de la subiect.

Am adresat rugamintea de a opri dezbaterea, in lispa legaturii ei cu intrebarea adresata initial.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
In plus, reprezentantii salariatilor nu se pot alege oricad, se aleg pentru o perioada de timp, pe un mandat care nu poate fi mai mare de 2 ani.
Art. 222
(
(3) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
Deloc, un sindicat sa fie partener de dialog trebuie sa fie reprezentativ prin indeplinirea conditiilor cerute de legea 62 din 2011 si in conditiile in care negociaza CCM isi pune semnatura pe contract care la radul lui se depune la ITM, deci o institutie terta cu drept de control.In lipsa unui sindicat reprezentativ asa cum este definit de lege se aleg reprezentanti ai salariatilor care semneaza CCM si care la randul lor in astfel de conditii sunt parteneri sociali.
Art. 135 din Legea 62 din 2011
(1) In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
Va recomand sa consultasti si un jurist pentru a intelege legimitatea partenerilor sociali in cazul in care acestia sunt reprezentanti ai salariastilor.
Un sindicat se poate infiinta cu cel putin 15 membrii.Intr-o unitate mare pot fi mai multe sindicate dar daca nu indeplinesc conditiile de legimitate pentru a fi parteneri sociali nu sunt luate in seama.La fel si in cazul reprezentantilor salariatilor.
Nu este suficient sa fie alesi , trebuie confirmata activitatea lor la negocieri prin semnarea CCM, altfel nu isi ating scopul pentru care au fost alesi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Oct. 2013
Ca sa clarificam lucrurile, va rog studiati documentul publicat pe site-ul ITM referitor la CCM si la documentele necesare inregistrarii lui, in cuprinsul caruia apar atat atributiile reprezentantilor cat si modalitatea in care se face dovada prezentei lor la negecierea CCM in unitate. http://www.itmbucuresti.ro/dialog.html

Inregistrare ITM: "- pentru reprezentantul/reprezentanţii salariaţilor orice document din care să rezulte alegerea ?n conformitate cu prevederile legale (vezi alegerea reprezentanţilor salariaţilor), ?nsoţit de lista cu semnăturile salariaţilor care au participat la adunarea generală."

Acolo unde nu exista sindicat in unitate negocierea se face cu reprezentantii alesi de salariati.

Personal v-as ruga sa incheiem subiectul aici pentru ca oricum a deviat de la discutia initiala. Aceste dialoguri le putem purta in subiecte separate deschise in acest scop sau in afara clubului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Oct. 2013
De unde, din cele enuntate, reiese ca reprezentantii nu pot fi alesi si inainte de declansarea negocierii CCM, sincer nu imi este clar. Mai ales daca sunt implicati si in RI.

Va rog sa imi spuneti unde anume in legea 62/2011 apar trecute atributiile reprezentantului salariatilor, pe de o parte, si pe de alta obligatia de a obtine statul juridic a acestora, a legitimitatii, si a modului in care sunt alesi. . Despre ce legitimitate vorbiti de fapt? Ei sunt alesi NUMAI de angajati, nu de angajator, sincer pe mine m-ai pierdut. Iar dovada alegerii lor se face prin proces verbal. In codul muncii apare Capitol dedicat special lor. In L. 62/2011 personal nu am gasit asa ceva.

In legea dialogului social apare clar defenitia doar notiunea de reprezentativitate ca atribut al sindicatelor si patronatelor, astfel:

reprezentativitate ? atribut al organizatiilor sindicale sau patronale dobandit potrivit prevederilor prezentei legi, care confera statutul de partener social abilitat sa isi reprezinte membrii in cadrul dialogului social institutionalizat;

Cred ca dvs confundati rolul unui reprezentant la nivel de unitate cu statutul unui sindicat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
Legimitatea si recunoasterea ca partener social de discutii in toate problemele enuntate de dvs. este data atat sindicatelor cat si reprezentantilor salariatilor numai in conditiile Legii 62 din 2011.Fara aceasta legimitate nu pot fi recunoscute nici sindicatele si nici reprezentantii salariatilor ca parteneri sociali de dialog.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
"Atributii principale" inseamna ca pot exista si altele pe langa acestea. Le regasiti la:
art. 40, 52 (3), 69 - 73, 86, 107, 132, 137, 148 si nu numai.

Implicarea lor se face in programare colectiva a concediilor, printre altele, in cazul unei cesiuni sunt implicati si ei, in elaborarea masurilor ssm, chiar in formarea profesionala.

Au roluri multiple asadar, bine ar fi sa nu le reducem dupa cum credem noi. Ce spuneti dvs este una, faptul ca trebuie sa participe la CCM, dar nu este singurul lucru pe care il fac reprezentantii.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 16 Oct. 2013
Ca sa inchidem dezbaterea si sa ne mentinem in literea legii:

Art. 221
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv

Discutii cu reprezentantii apar, printre altele:
- in cazul concedierii colective
- in cazul intreruperii / reducerii temporare a activiatii
- in situatia incheierii RI (tot in Codul muncii este stipulat si acest aspect, iar RI este obligatoriu in orice unitate).

Art. 223
Reprezentantii salariatilor au urmatoarele atributii principale:
a) sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
b) sa participe la elaborarea regulamentului intern;
c) sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
d) sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil;
e) sa negocieze contractul colectiv de munca, in conditiile legi

Incercati sa va mentineti in llitera legii, spre binele utilizatorilor.

Nu vorbim in niciun caz de puterea juridica a reprezentantilor in negocierea CCM, ci de faptul ca ei pot fi alesi ORICAND. Pentru ca exista situatii in lege in care este necesara implicarea lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Doamna se aleg reprezentanti la unitatile care au peste 20 de salariati si care au obligatia sa negocieze contract colectiv de munca.In cazul in care urmare negocierilor nu se incheie un CCM, reprezentantii salariatilor prin faptul ca nu angajeaza prin semnatura interesele salariatilor nu au nicio putere juridica .Acelasi lucru se intampla si in cazul in care in unitate sunt sindicate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Doamna, nu sunt valizi acei reprezentanti alesi si care nu reprezinta salariatii la negocierile colective, in speta CCM .Scopul alegerii lor este clar negocierea CCM cu tot ce implica aceste proceduri si ulterior sa vegheze la respectarea prevederilor acestuia l;a nivelul unitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Sorina Caragiani la 15 Oct. 2013
Nu. CCM semnat de parti si depus la ITM este valabil pe toata perioada pentru care l-ati incheiat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 15 Oct. 2013
Salariatul nu poate semna contractul de munca in calitate de reprezentant pentru ca nu il alege angajatorul in acest statut, ci este ales prin vot secret de ceilalti salariati ai unitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Caragiani la 15 Oct. 2013
CCM nu poate fi modificat fara procedura de negociere prealabila. Momentan, cat timp acest CCM este activ nu aveti nevoie sa modificati reprezentantul in cuprinsul lui, dovada reprezentativitatii s-a facut la negocierea anterioara. Faptul ca unul din reprezentanti a plecat, fiind salariat al unitatii nu influenteaza CCM. Contractul nu se modifica unilateral.

Poate fi ales un nou reprezentant in locul lui, iar la o noua negociere oricum vi se va cere dovada reprezentativitatii la nivel de unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Oct. 2013
Nu reiese din acest articol ca reprezentantii se aleg NUMAI in cazul negocierii colective, despre acest lucru vorbeam. Este necesara existenta lor intr-o multime de situatii in afara incheierii CCM si le regasiti pe toate in Codul muncii republicat. Incercati sa va mentineti in speta discutata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Art. 134 din Legea 62 din 2011
Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, reprezentati la negocieri dupa cum urmeaza:

;;;;

B. din partea angajatilor:
a) la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 15 Oct. 2013
Reprezentantii se pot alege oricand, nu doar la negocierea CCM. Interesele salariatilor sunt reprezentate si in afara preriadei de negociere a CCM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
Atata timp cat a semnat contractul de munca in calitate de reprezentant al salariatilor la data negocierii nu este un impediment ca pleaca ulterior chiar si cu demisie. Asa am inteles sensul intrebarii dvs.La i negocierea altui CCM dupa ce expira cel valabil se vor alege alti reprezentanti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
La fel ca in cazul oricarui alt salariat. I se intocmeste decizie de incetare la data incetarii CIM, i se inmaneaza un exemplar original, plus adeverinta de vechime si fisa de lichidare. Iar un alt reprezentant in locul lui poate fi ales numai prin votul salariatilor, asa cum a fost ales si el.

Alte intrebari despre Resurse umane