ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


DETASARE DIN SPATIUL EXTRACOMUNITAR


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A



In data de 2 septembrie am adresat intrebarea de mai jos.Nu exista chiar nimeni cu experienta similara care sa ma poata ajuta cu un sfat.Institutiile noastre nu ma ajuta cu absolut nimic, fiecare raspuns care-l primesc se bate cap in cap cu celalalt.
Va rog foarte mult sa ma ajute si pe mine cineva.


DETASARE DIN SPATIUL EXTRACOMUNITAR"
Buna ziua,

de curand societatea mea a incheiat un contract comercial de prestari servicii cu o companie turca.In cadrul acestui contract , partenerul nostru urmeaza sa detaseze specialistii lor pentru efectuarea lucrarilor contractate.Am depistat pasii care trebuie sa-i urmez pentru ca acestia sa munceasca in Romania in perfecta legalitate..dar ramane o intrebare legata de modul de remuneratie a personalului detasat.Cine face plata obligatiilor salariale?Cine-i ponteaza?

Va multumesc



Luciana Dusa
 User  Luciana Dusa
a intrebat la 14 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luciana Dusa
 User Luciana Dusa
a raspuns userului Gratiela Petrescu la 15 Sep. 2011
Stimata doamna Petrescu,

Va multumesc mult pentru timpul acordat si pentru raspuns, insa aceste explicatii pe care mi le-ati dat dvs. le-am dedus si eu din legile citite privind detasarea.Dupa parerea dvs. aceste aspecte se aplica si muncitorilor detasati in Romania de catre companie din Turcia, adica din afara spatiului comunitar detasare in baza unui contract comercial?
Mie mi s-a spus ca prevederile codului muncii nu se aplica si acestor persoane, de acolo vine nedumerirea mea referitoare la plata contributiilor, plata salariilor, efectuarea pontajului s.am.d. .Nu am gasit in textul niciunei legi cod fiscal, codul muncii si alte hotariri sau ordonante o clasificare clara si lamurire exacta cu privire la modul de abordare a unuei situatii de acest fel.
De exemplu , conform art. 47, alin 1- Codul Muncii, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea- se aplica sau nu si lucratorilor detasati din Turcia In Romania?

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gratiela Petrescu
 Consultant Gratiela Petrescu
a raspuns la intrebare la 14 Sep. 2011
Conform art. 45 din Codul muncii , detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, doar cu consimtamantul scris al salariatului.

Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea in temeiul art. 47 alin. 1 din Codul muncii , republicat. Astfel plata salariului este datorata de catre angajatorul la care s-a dispus detasarea.

Contractul individual de munca al salariatul detasat subzista pe toata perioada detasarii, dar este suspendat in baza art. 52 alin. 1 lit. d din Codul muncii.

Potrivit normelor metodologice date in aplicarea art. 59 din Codul fiscal , pct. 125-126, fisele fiscale pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia.

In situatia in care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat.
Pe baza acestor date unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatiile solicitate prin ordinul ministrului finantelor publice, in scopul completarii fisei fiscale, respectiv venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat.

In ceea ce priveste declararea veniturilor de catre angajatorul care l-a detasat pe salariat, Instructiunile de completare a formularului 112 cuprinse in Anexa nr. 7 la HG 1397/2010 stabilesc ca in situatia in care in perioada de raportare nu au rezultat sume datorate/de plata pentru impozitul pe venit si/sau contributiile cuprinse in vectorul fiscal, la rubrica "Suma datorata/de plata" se inscrie cifra 0 zero.

Pe perioada detasarii contractul de munca este suspendat.

In consecinta, angajatorul care l-a detasat pe salariat il va inscrie pe durata detasarii in Declaratia 112 cu venit brut realizat ???0??? si numarul de ore suspendate in luna de raportare.

Angajatorul la care salariatul este detasat va raporta prin Declaratia 112 impozitul pe venit si contributiile sociale datorate.

Modificarea salariului inscris in contractul individuale de munca nu poate fi convenita de salariat cu angajatorul la care a fost detasat, intrucat acest angajator nu are calitatea de parte in contractul individual de munca.

Astfel, pe parcursul detasarii elementele inscrise in contractul individual de munca nu pot fi modificate prin act aditional incheiat intre salariat si angajatorul la care a fost detasat.

In consecinta, dupa incetarea detasarii, salariatul isi reia activitatea la angajatorul care
l-a detasat in conditiile anterioare detasarii, beneficiind de salariul inscris in contractul individual de munca la momentul la care a fost detasat.

Alte intrebari despre Resurse umane