ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


inchiderea a mai multor CIM uri cu art 65


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am urmatoarea situatie. In prezent sunt 50 de cim-uri active, dar pentru ca se restrange foarte mult activitatea firmei ar trebui sa renuntam la 15 angajati. Intrebarea mea este: pot sa le intocmesc notificarile de incetare cim cu art 65 dupa perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare, pentru fiecare in parte? Sau trebuie anuntat itm-ul? Imi puteti spune va rog din suflet care este procedura legala?

Va multumesc!

Adaugata in: Resurse umane
Krisztina Bene
 User  Krisztina Bene
a intrebat la 30 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Sep. 2013
Cu titlu informativ: Notificarile pentru preaviz se transmit salariatilor anterior incetarii, pentru ca ei trebuie sa beneficieze de acest drept inainte de a inceta raportul de munca. In notificare trebuie sa apara si motivele incetarii CIM, cat si propunerea unor locuri de munca, daca exista altele vacanta in unitate pe care salariatii le-ar putea ocupa. In caz contrar, se precizeaza in notificare ca salariatului nu i se poate oferi un alt post deoarece nu exista posturi vacante in unitate. Dupa ce expira preavizul intocmiti deciziile de incetare a raporturilor de munca si le comunicati salariatilor prin semantura de primire. Se anunta ITM, categoric, pentru ca incetarile se opereaza in Revisal dupa expirarea preavizului, asa cum prevede HG 500/2011. Iar registrul astfel completat se transmite catre inspectoratul de munca.

In cazul dvs. in special, fiti atenta la un detaliu esential, si anume numarul de salariati pe care doriti sa il concediati in raport cu totalul salariatilor existenti in unitate. Tinand cont de detaliile expuse, ar putea fi vorba de o concediere colectiva, nu individuala, caz in care exista anumite prevederi speciale si o procedura un pic mai complexa decat in cazul concedirii individuale. Depinde si in ce interval de timp doriti sa dispuneti aceste concedieri. rocedura, pasii, cat si obligatia de informare a ITM, prevazute in Codul muncii republicat - legea 53/2003, le regasiti la art. 68 - 74 din Codul muncii republicat, iar definitia concedierii colective ar fi:

Art. 68
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

In situatia concedierii colective angajatorul notifica membrii de sindicat sau reprezentantii salariatilor, in scris, cu privire la urmatoarele aspecte (art. 69 (2) din Codul muncii) :

a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

Conform art. 70, angajatorul este obligat sa transmita o copie a aceste noitificari catre ITM. Totodata, ITM si AJOFM trebuie notificate cu 30 de zile inainte, daca se pune problema unei proceduri de concediere colective.

Trebuie sa stabiliti insa ce fel de concediere aveti in cele din urma, individuala sau colectiva, ca sa stiti ce pasi urmati si ce obligatii aveti. In cazul concedierii individuale legea nu prevede toti acesti pasi.


Alte intrebari despre Resurse umane