ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie crestere copil si concediu prenatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Avem o salariata insarcinata. Va rog frumos sa imi spuneti procedura pentru ca aceasta sa intre in concediu prenatal, respectiv pasii de urmat pentru a obtine indemnizatia crestere copil. Ce documente trebuie sa ii elibereze angajatorul?

Multumunesc!

Adaugata in: Resurse umane
Sorina Caragiani
 User  Sorina Caragiani
a intrebat la 02 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Mai. 2014
Certificatul medical pentru concediul de maternitate ar trebui sa il primiti pana la data de 5 a lunii urmatoare. Pe baza lui ii platiti indemnizatia medicala calculata in functie de veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anterioare, si care au stat la baza realizarii stagiului de cotizare pentru concedii si indemnizatii medicale. Indemnizatia nu este impozabile, se retine din valoarea ei doar contributia individuala pentru CAS pensii reprezentand 10,5% din 35% * 2298 lei, raportata la numarul total de zile lucratoare din luna de medical inmultit cu numarul total de zile lucratore de medical din luna pentru care se retine contributia. Separata se va retine si vira CAS al angajatorului de 20,8% calculata dupa aceeasi formula. Nu se retin alte contributii, indemnizatia va fi suportata intergal din bani FNUASS. Ceea ce inseamna ca va veti recupera integral banii de la CNAS.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2014
Concediul prenatal este concediul medical ce face parte din cel de maternitate pentru sarcina si lauzile. Concediul se acorda in baza unui certificat medical, eliberat de medicul de familie, incepand cu cea de-a 7-a luna de sarcina. Pe baza certificatului medical contractul de munca se va suspenda de drept asa cum prevde OUG 158/2005.

Din durata totala a concediului de maternitate salariata respectiva trebuie sa efetueze minim 42 de zile concediu de lauzie. Dupa finalizarea lui va putea intra, la cerere, in concediu crestere copil, pentru care va primi o indemnizatie lunara platita de catre stat. Documentele necesare si conditiile de acordare le reagasiti atat in OUG 111/2010 cat si pe site-ul DGASCPC - http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024