ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Masura dispusa in urma unui control ITM- Sanctiuni disciplinare cf. art 12 din Legea 202/2002


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in urma unui control de la Itm, mi s-a dat ca masura respectarea prevederilor art 12 Legea nr. 202/2002- introducerea in prezentul regulament de ordine interioara a sanctiunilor disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca deminitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare, definite la art. 4 lit. a-e si la art 11. Va rog foarte mult sa ma ajutati cu aceste sanctiuni disciplinare. Va multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Pah Crrn
 User  Pah Crrn
a intrebat la 07 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2012
In Capitolul din RI destinat abaterilor si sanctiunilor disciplinare mentionati care sunt aceste sanctiuni, conform legii, si pentru ce fapte le dispuneti. Va dau un exemplu mai jos:

"8.1.1. Societatea stabileste urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile calendaristice;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Societatea garanteaza dreptul la contestatie si la aparare in favoarea sa a salariatului considerat vinovat.
Conducerea SC ....................................... SRL stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsita de catre salariat , avandu-se in vedere imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

8.2. Sanctiuni disciplinare:
Avertismentul scris este sanctiunea prin care se atrage atentia salariatului asupra abaterii comise si i se fac recomandarile corespunzatoare.
Avertismentul se aplica la prima abatere savarsita de salariat, atata vreme cat aceasta se considera a nu avea consecinte prejudiciabile pentru societate. Se considera asemenea abateri: nerespectarea sarcinilor de serviciu, nesocotirea ordinelor primite pe scara ierarhica, jignirile aduse conducatorilor locurilor de munca sau colegilor de munca, comportamentul ireverentios fata de clientii societatii, orice fapta sau gest ce presupune lipsa de educatie sau bune maniere.

Se aplica salariatului care a fost sanctionat cu avertisment scris si care nu si-a corectat tinuta profesionala sau in cazul in care, desi nu a fost sanctionat, prin faptele sale au fost aduse sau ar fi putut fi aduse prejudicii Societatei sau s-a produs o dereglare a activitatii acesteia.

Retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o perioada ce nu poate depasi 60 de zile, se aplica ca urmare a neindeplinirii uneia dintre atributiile sale stabilite conform fisei postului sau a prevederilor din prezentul Regulament intern, cu mentiunea ca in cazul repetarii abaterii i se vor aplica sanctiuni mai aspre, inclusiv desfacerea contractului individual de munca, in conformitate cu prevederile art. 61 lit. a) din Codul Muncii,

Se aplica salariatului pentru abaterile care, prin urmarile lor produc un prejudiciu sau o dereglare in activitatea societatii, precum si in cazul repetarii unor abateri sanctionate anterior.

Reducerea salariului cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni ca urmare a neindeplinirii sau a indeplinirii necorespunzatoare uneia dintre atributiile sale stabilite conform fisei postului sau a prevederilor din prezentul Regulament intern, cu mentiunea ca in cazul repetarii abaterii i se vor aplica sanctiuni mai aspre, inclusiv desfacerea contractului individual de munca, in conformitate cu prevederile art. 61 lit. a) din Codul Muncii.
Se aplica salariatilor care nu sunt la prima abatere sau savarsesc fapte grave de incalcare a ordinii si disciplinei, prin nerespectarea atributiilor din fisa postului sau a prevederilor Contractului colectiv de munca la nivel de societate si Regulamentului intern aducand prejudicii materiale sau morale societatii.

Incetarea contractului individual de munca pentru savarsirea unei fapte grave, incalcarea repetata a obligatiilor de serviciu (inclusiv absentele nemotivate de la programul de lucru) sau nerespectarea regulilor de comportare in cadrul societatii, asa cum rezulta acestea din prezentul Regulament intern."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Dec. 2012
Asa este, se poate ajunge la sanctionare disciplinara, daca angajatorul recurge la o cercetare in acest sens, sau se poate ajunge la alte tipuri de sanctionari daca acesta sesizeaza una dintre insitutiile precizare in lege. (am omis cuvantul "discipliar" din intrebare, gresala mea). Oricare parte poate fi sanctionata. Angajatorul trebuie sa precizeze insa care este sanctiunea pe care o va dispune disciplinar, cu respectarea Codului muncii, cat si ce prevede legea 202/2002.

Sanctiunea disciplinara intr-adevar trebuie sa respecte cele din Codul muncii republicat, la art. 248 alin. (1). Insa trebuie precizat in clar in cuprinsul Regulamentului si ce tip de sanctiune se aplica de angajator in situatiile de discriminare aprute intre angajati.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Dec. 2012
Nu stiu daca se poate vorbi de sanctiuni disciplinare acordate angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Dec. 2012
Acestea sunt sanctiunile care pot fi aplicate in cazul unei abateri disciplinare de catre angajator, dar exista si alte sanctiuni in functie de alte fapte, precum cele sesizate de ITM referitoare la discriminare, care poate fi aplicata de institutii abilitate, in cazul sesizarii unei fapte contrare legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Dec. 2012
Lgea 202/2002 prevede ce sanctiuni se aplica in cazul nerespectarii ei, la acelea se refera ITM. Nu este vorba de sanctiune disciplinara, in intelesul celor precizate in Codul muncii republicat.

Legea 202/2002
Capitolul VII - Sanctiuni


Art. 45
Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate.

Art. 46
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.500 lei la 15.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (2) - (4), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) si (3), art. 11-14 si ale art. 15-23.
(2) Discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii, constatata prin acelasi proces-verbal, se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) si (3), precum si ale art. 11-14;
b) Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (2)-(4), precum si ale art. 15-23.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Dec. 2012

Sanctiunile care se pot acorda salariatilor sunt cele prevazute la art.248 din codul muncii si sunt maximale.Alte sanctiuni se pot acorda numai in conditiile prevazute la art 248 alineatul 2
;;;;;;;
art 248
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024