ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Neprezentare la munca dupa concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa clarific o situatie a unei angajate care a plecat din tara si careia i-a fost aprobat concediu fara plata 28 zile, aceasta urmand sa revina la munca in data de 01.09.2011. La aceasta data, angajata nu s-a reintors la munca, solicitand telefonic prelungirea concediului fara plata pana azi 19.09.2011. Bineinteles astazi a solicitat din nou telefonic, concediu fara plata pentru inca 2 luni iar societatea nu mai poate tine blocat postul. Deoarece nu se mai doreste continuarea raporturilor de munca, va rog sa-mi spuneti cum am putea inceta contractul, persoana in cauza neprezentand lichidare sau demisie pentru intocmirea deciziei.
Mentionez ca este imposibil de contactat persoana si dorim sa evitam o procedura greoaie de cercetare prealabila in lipsa.



Adaugata in: Resurse umane Pensii
C A
 User  C A
a intrebat la 19 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Sep. 2011
Codul Muncii republicat prevede ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata, iar durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. - Art. 153, alin. 1 si 2
De asemenea, in art. 152 alin. 1 este stipulat faptul ca in cazul unor evenimente deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

Salariatul are dreptul la concediu fara plata in vederea pregatirii profesionale. Acest concediu poate fi refuzat insa de angajator in situatia in care absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. - Art. 155 alin. 2

In cazul in care in regulamentul intern sau in CCM aplicabil la nivel de unitate nu este specificata durata concediului fara plata, puteti consulta CCM la nivel de ramura. Toate CCM aplicabile in acest moment pot fi consultate accesand site-ul Ministerului Muncii:
http://www.mmuncii.ro/ro/articole/0000-00-00/contracte-colective-de-munca-2074-articol.html

Daca aceasta perioada nu este stipulata in nici unul din aceste documente, atunci pentru desfacerea legala a contractului de munca va trebui sa recurgeti la procedura de cercetare disciplinara, pentru a putea dispune concedierea angajatei.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024