ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pasi de efectuat de catre angajator cand este anuntat de catre o salariata ca este insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o salariata care este insarcinata, e in primele saptamani, dar urmeaza sa ne anunte in scris de starea ei.
Din cate stiu, trebuie sa aduca si dovada de la medicul de familie.
Eu, ca angajator ce trebuie sa fac in momentul cand sunt anuntat?

mentionez ca in acest moment, salariata este in concediu medical. daca sunt ceva aspecte de precizat in acest caz, va rog sa ma indrumati.

Pana in ziua nasterii, trebuie sa ii suspendez contractul? daca da, va rog sa imi spuneti cand si cu ce articol.

Multumesc!

Adaugata in: Resurse umane
Mari Mari
 User  Mari Mari
a intrebat la 11 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mari Mari la 15 Nov. 2011
Cu multa placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mari Mari
 User Mari Mari
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Nov. 2011
VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNSIRI SI PENTRU PROMPTITUDINE!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2011
Referitor la suspendarea contractului, aceasta intervine in momentul in care salariata intra in concediu crestere copil, suspendare care se face din a 43-a zi de la nasterea copilului, in baza OUG 148/2005 art. Art. 51 alin. 1 litera a din Codul muncii republicat. Pana la momentul nasterii, salariata poate desfasura activitate in continuare, in baza CIM, daca sarcina si evolutia ei medicala ii permit acest lucru. Inainte de a intra in CIC, salariata are dreptul la un concediu de sarcina si lauzie de 126 de zile, din care 63 de zile concediu prenatal si 63 concediu de lauzie. Concediile se pot compensa intre ele, astfel incat cel de lauzie sa nu fie mai mic de 42 de zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2011
Pasii pe care angajatorul trebuie sa ii parcurga dupa primirea instiintarii scrise a salariatiei privind aparitia sarcinii sunt prevazuti in cadrul legii 96/2003 referitoare la protectia maternitatii la locul de munca.

Astfel, dupa primirea instiintarii angajatorul are obligatia de a lua toate masurile nevesare astfel incat salariata gravida sa nu fie expusa anumitor riscuri ce i-ar putea pune sanatatea in pericol. Totodata angajatorul nu poate forta salariata sa desfasoare activitati sau munci daunatoare sanatatii ei sau, acolo unde este cazul, a noului nascut.
Acolo unde exista activitati susceptibile de a supune salariata unor riscuri ce ii pot pune in pericol sanatatea, angajatorul are obligatia de a efectua evaluari si intocmi un raport de evaluare impreuna cu medicul de medicina muncii pe marginea acestor activitati si riscurile lor. In termen de 5 zile de la data intocmirii acestor rapoarte angajatorul va anunta sindicatul sau reprezentantii salariatilor despre starea salariatei iar salariata va fi anuntata in scris privind raportul sau rapoartele mentionate mai sus.

Dupa ce este instiintat in scris de catre salariata gravida, angajatorul are obligatia ca in termen de maxim 10 zile de la primirea instiintarii scrise sa anunte medicul de medicina muncii si inspectoratul de munca din raza caruia face parte insititutia in cauza privind starea salariatei.

Art. 4
Angajatorii au obliga??ia s?? adopte m??surile necesare, astfel ??nc??t:
a s?? previn?? expunerea salariatelor prev??zute la art. 2 lit. c???e la riscuri ce le pot afecta s??n??tatea ??i securitatea;
b salariatele prev??zute la art. 2 lit. c???e s?? nu fie constr??nse s?? efectueze o munc?? d??un??toare s??n??t????ii sau st??rii lor de graviditate ori copilului nou-n??scut, dup?? caz.

Art. 5
1 Pentru toate activit????ile susceptibile s?? prezinte un risc specific de expunere la agen??i, procedee ??i condi??ii de munc??, a c??ror list?? este prev??zut?? ??n anexa nr. 1, angajatorul este obligat s?? evalueze anual, precum ??i la orice modificare a condi??iilor de munc?? natura, gradul ??i durata expunerii salariatelor prev??zute la art. 2 lit. c???e, ??n scopul determin??rii oric??rui risc pentru securitatea sau s??n??tatea lor ??i oric??rei repercusiuni asupra sarcinii ori al??pt??rii.
2 Evalu??rile prev??zute la alin. 1 se efectueaz?? de c??tre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaz?? ??n rapoarte scrise.

Art. 6
1 Angajatorii sunt obliga??i ca, ??n termen de 5 zile lucr??toare de la data ??ntocmirii raportului, s?? ??nm??neze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentan??ilor salaria??ilor.
2 Angajatorii vor informa ??n scris salariatele asupra rezultatelor evalu??rii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munc??, precum ??i asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonan???? de urgen????.
Art. 7
1 ??n termen de 10 zile lucr??toare de la data la care angajatorul a fost anun??at ??n scris de c??tre o salariat?? c?? se afl?? ??n una dintre situa??iile prev??zute la art. 2 lit. c???e, acesta are obliga??ia s?? ??n??tiin??eze medicul de medicina muncii, precum ??i inspectoratul teritorial de munc?? pe a c??rui raz?? ????i desf????oar?? activitatea.
2 De la data primirii ??n??tiin????rii medicul de medicina muncii ??i inspectoratul teritorial de munc?? vor verifica condi??iile de munc?? ale salariatei la termenele ??i ??n condi??iile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonan??e de urgen????.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024