ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pastrarea pe post pana la pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,
daca un salariat implineste varsta de pensionare si indeplineste conditiile in data de 28 februarie 2014, care este data la care inceteaza CM , in ziua depunerii dosarului sau la primirea deciziei? cand e corect sa elibereze postul? ce obligatii are unitatea? ne intereseaza daca angajatorul este obligat sau nu sa il mentina pe post pana la emiterea si primirea deciziei
va multumesc

Adaugata in: Resurse umane
Doina Doina
 User  Doina Doina
a intrebat la 06 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2014
La data indeplinirii conditiilor de pensionare, contractul de munca inceteaza de drept. Angajatorul nu decide incetarea contractului individual de munca, ci doar o constata. Indiferent ca societatea emite sau nu decizia de constatare a intervenirii incetarii de drept, in termenul de 5 zile, incetarea de drept se produce, iar din acel moment contractul de munca nu mai produce efecte. Mentinerea la serviciu a unui salariat caruia contractul de munca i-a incetat de drept echivaleaza cu un raport de munca fara forme legale. De aceea, vi s-a recomandat sa continuati colaborarea prin incheierea unui nou contract de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Marieta Dragos la 07 Feb. 2014

Orice pensionar la limita de varsta poate cumula pensia cu salariul mai putin in cazul in care pensionarul are o pensie neta mai mare de 2298 si urmeaza sa desfasoare activitate la o unitate de stat.
In cazul indeplinirii conditiilor de pensionare varsta standard si stagiu de cotizare CIM inceteaza la data indeplinirii acestor conditii, deci in cazul prezentat de dvs. la data de 28 februarie.
Mentinerea in activitate dupa aceasta data se face pe baza unui alt CIM incheiat pe perioada determinata de timp de maxim 36 de luni art 83 al.1 litera c si art 84 din codul muncii republicat.
Un pensionar la limita de varsta care cumuleaza pensia cu salariul la data la care inceteaza activitatea poate sa ceara recalcularea pensiei prin valorificarea stagiului de cotizare realizat dupa data pensionarii.
Pensie anticipata nu este acelasi lucru cu pensie la limita de varsta cu reducerea varstei pentru lucru in conditii de grupa de munca sau conditii deosebite sau speciale
Pensie anticipata inseamna o pensionare cu 5 ani mai repede decat varsta standard si cu un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare ca stagiul complet de cotizare.
Pensia la limita de varsta cu reducere este un beneficiu care se acorda acelor salariati care au lucrat in conditii de grupa de munca, deosebite sau speciale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marieta Dragos
 User Marieta Dragos
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Feb. 2014
Deci nu se poate incheia contract de munca pe perioada nedeterminata pentru un pensionar la limita de virsta ? sau unul cu anticipare ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Ii inceteaza CIM la data indeplinirii conditiilor de pensionare daca este la limita de varsta deci nu cu reducerea vartei pentru lucru in conditii de grupa, deosebite sau specialeart
56 al.1 litera c din codul muncii.
Mentinerea in activitate dupa aceasta data se poate face numai cu incheierea unui alt contract individual de munca pe perioadas determinata de timp art 83.al.1 litera g din codul muncii republicat.
Angajatorul poate sa-l mentina pe post numai daca are trebuinta de serviciile p;ersoanei in cauza.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton alexei delimart Viviana Serni Ioana Popa Marius Ion George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024