ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Perioada proba


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Daca angajaatii doresc sa plece cat inca sunt in perioada de proba sau pur si simplu au absentat nemotivat zile la rand, ce le putem face confom legii? Exista posibilitatea sa le facem cercetare disciplinara chiar daca sunt in perioada de proba? Ce putem sa facem astfel incat oamenii sa nu mai plece atat de repede sau sa dispara efectiv?

Mirela Dumitrescu
 User  Mirela Dumitrescu
a intrebat la 14 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2017
Buna seara,
Perioada de proba reprezinta un avantaj dar si un dezavantaj atat pt anagajator cat si pt angajat, in aceeasi masura. Daca salariatul doreste sa plece in perioada de proba nu aveti ce sa-i faceti. Daca absenteaza nemotivat puteti incepe procedura cercetarii disciplinare, insa dpmdv este inutila. In momentul in care il convocati pt cercetare salariatul isi poate rezilia CIM printr-o simpla notificare, fiind in perioada de proba, deci cercetarea ramane fara obiect.
https://florincioca.wordpress.com/2017/04/28/perioada-de-proba/
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2013
Am avut azi niste interviuri pt angajare, si mi-a fost dat (iar) sa aud istorioare de te doare mintea :)
De exemplu, una dintre intervievate mi-a povestit ca la actualul angajator, in prima luna nu a primit salariu. Cand a intrebat de ce, i s-a raspuns ca banii respectivi s-au oprit drept garantie pentru cazul in care pleaca prin demisie si nu respecta preavizul. I s-a spus ca asa e politica firmei. Si saraca femeie a inghitit galusca... cand i-am spus ca e ilegal, a dat din umeri.
Dar uite, angajatorul respectiv s-a asigurat sa nu-i plece angajatul fara preaviz, sau macar a incercat sa-l constranga sa respecte legea.
Acest lucru ar trebui sa-l faca statul - adica sa constranga angajatul sa respecte preavizul, nu numai angajatorul. Poate atunci s-ar reduce si numarul practicilor neortodoxe in randul angajatorilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2013
Ca sa puteti face o incetare pe perioada de proba sau la finalul ei in baza art. 31 (3) din Cod ar trebui sa aveti la baza o notificare scrisa semnata de cealalata parte. Altfel nu aveti temei legal pentru o astfel de incetare.

Daca salaraitul nu v-a notificat privind plecarea lui, se considera absenta nemotivata, mai ales daca nu va inaintea o forma de motivare obiectiva (de exemplu, certificatul medical). Caz in care nu aveti cum sa evitati cercetarea disciplinara pentru ca nu puteti inceta contractul de munca. Singura cale cand angajatorii nu se mai prezinta la lucru este incetarea disciplinara, daca nu a intervenit un alt motiv mai grav, chiar un deces in cel mai rau caz, care sa duca la incetarea de drept a raportului de munca. Incercati sa aflati ce s-a intamplat cu salariatul si de ce pleaca atat de repede, fara sa va anunte in vreun fel.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2013
Puteti sa le incetati CIM cU ART 31 AL 3 din codul muncii republicat sa evitati cercetarea disciplinara,Ca raspuns la cea de a doua problema, cred ca o selectie mai atenta la angajare ar fi recomandata si o negociere a conditiilor din contract care sa fie avantajoasa pentru ambele parti.

Alte intrebari despre Resurse umane