ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
As dori sa stiu cate ceva despre preaviz in caz de demisie. Poate fi micsorat, se poate renunta la preaviz? In ce conditii? Timpul de lucru ramane acelasi (ex. 8 ore/zi)?
Va multumesc,
Gina Anghelache

Adaugata in: Resurse umane Preaviz
Gina Anghelache
 User  Gina Anghelache
a intrebat la 11 Iun. 2013
Nouati privind Regulamentul Intern.TOP 3 Modele de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Nouati privind Regulamentul Intern.TOP 3 Modele de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2013
In cazul demisiei preavizul este de maxim 20 de zile lucratoare pentru pozitiile de executie, respectiv 45 de zile pentru cele de conducere. Durata exacta se stabileste prin contractul individual de munca.

Se poate renunta la preaviz numai in anumite conditiil. Fie angajatorul este cel care renunta total sau partial la acesta, fie, daca nu angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale, salariatul isi poate da demisia fara preaviz. (art. 81 alin. (7) si (8) din Codul muncii republicat). Pe durata sau la finalul periodei de proba incetarea se poate face la initiativa oricareia dintre parti exclusiv printr-o notificare scrisa, fara a fi necesara motivarea ei si fara preaviz (art. 31(3) din Codul muncii republicat).

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Art. 31
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Daca insa angajatorul si-a respectat obligtiile contractuale si nu decide sa renunte partial sau total la preaviz, salariatul are obligatia de a respecta aceasta perioada, in caz contrar putand fi cercetat si ulterior concediat disciplinar. Pentru ca pe durata preavizului demisiei CIM isi produce in continuare efectele, cf. legii.

Programul de lucru va fi acelasi ca si pana atunci, daca nu intervine un act aditional care sa il modifice. Este perioada platita conform contractului iar raportul de munca inceteaza dupa efectuarea preavizului si nu la inaintarea demisiei.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2023