ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Prelungire CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am un salariat caruia i-am facut contract pe perioada determinata. La expirarea contractului i-am facut prelungire pe inca trei luni (adica pana in decembrie 2012). Intre timp, administratorul a zis ca pot sa-i fac prelungire pe perioada nedeterminata. As putea sa-i fac modificarea acum, sa nu astept pana in decembrie?

Adaugata in: Resurse umane
Apatean Claudia
 User  Apatean Claudia
a intrebat la 27 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Apatean Claudia
 User Apatean Claudia
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2012
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Sep. 2012
Conform Codului muncii republicat durata contractului de munca poate fi modificata. Legea nu prevede interdictia de a modifica din determinata in nedeterminata, se poate permanetiza postul, caz in care este posibila transformarea. Sustin afirmatia dlui Dragos, si a altor specialisti in domeniu. Inclusiv programul Revisal permie o astfel de modificare, pentru ca ea este practicata. Durata contractului inseamna atat din 3 luni in 4 de exemplu, cat si determinat / nedeterminat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Sep. 2012
Nu prea se mai justifica incheierea unui CIM pe perioada determinata daca dvs il transformati in nedeterminata. Persoana care are contract poate sa inlocuiasca un alt salariat care are CIM suspendat, poate fi pensionar si in asfel de cazuri nu se poate transforma CIM din determinat in nedeterminat. In plus, conform Codului Muncii republicat:
Art. 86
(1) Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract individual de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(2) O copie a anuntului prevazut la alin. (1) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Pentru astfel de situatii consider ca ar trebui sa inceteze de drept CIM la data pentru care a fost incheiat si ulterior daca postul se justifica permanent sa incheiati un CIM pe perioada nedeterminata.

Imi mentin aceasta pozitie, consider si justificat ca CIM pe perioada determinata se incheie cu titlu de exceptie pentru situatiile de la art 83 din codul muncii.
In plus, nu se mai poate negocia o noua perioada de proba conform art 32 din codul muncii:
Art. 32
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
...
Cunosc ca pozitia mai multor specialisti in domeniu este cu totul alta, dar pentru a se evita anumite complicatii, apreciez ca aceasta ar fi solutie mai sigura.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 27 Sep. 2012
Desigur. Faceti-i un act aditional de modificare a duratei contractului din perioada determinata in perioada nedeterminata, cu data cu care doriti si transmiteti in Revisal cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024