ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Resurse Umane


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca salariata lucreaza in sistemul bugetarAPIA si a nascut, tatal beneficiaza de zile libere platite? conf. carei legi si cate?
Va multumesc si va rog tare tare mult sa-mi raspundeti cat puteti de repede.

Lica Balan
 User  Lica Balan
a intrebat la 29 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Neamtu
 User Nicoleta Neamtu
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2012
daca amandoi parintii lucreaza la aceiasi firma, cum se procedeaza cu concediul tatalui?
mama intra in ccc 2 ani, iar tata , de cate zile beneficiaza?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Costin Serban la 05 Mar. 2012
Tatal poate beneficia si de concediu crestere copil, la cerere. Este un drept al ambilor parinti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Costin Serban
 User Costin Serban
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2012

Tatal noului nascut poate beneficia de 15 zile, daca a obtinut un atestat de absolvire a unui curs de puericultura, conform Legeii concediului paternal nr. 210/1999, aprobat?? prin H.G. nr. 244/2000 in articolele 6 si 7.

ARTICOLUL 6
1 Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
2 Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. 1 se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
ARTICOLUL 7
1 Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
2 Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
3 In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
4 In cazul in care tatal are studii de specialitate medic, asistent medical nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. 3.
5 Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. 1 si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Feb. 2012
Tatal noului nascut are dreptul la concediu paternal confrom legii 210 /1999 - Legea concediului paternal.

ART. 1

1 Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
2 Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2

1 In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
2 Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
3 Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Alte intrebari despre Resurse umane