ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

resurse umane


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: am o angajata cu contract pe perioada determinata, pana pe 10 iunie 1012. Doamna a fost in medical de sarcina si lauzie, pana in luna decembrie 2011, si ulterior a nascut. Ce obligatii am eu ca angajator in aceste conditii?
A doua situatie: o angajata termina concediu de crestere copil, dar angajatorul nu mai are posibilitatea sa o primeasca. Stiu ca, conform legii, 6 luni dupa revenirea la munca nu poti sa dai afara o persoana care a fost in crestere copil, decat in situatia in care firma este in lichidare sau faliment. Ce se poate face? Multumesc anticipat!

Adaugata in: Resurse umane
Eu Mika
 User  Eu Mika
a intrebat la 03 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Mai. 2012
In plus, depinde si sub ce lege a fost acordat acel concediu. Nu scapati din vedere faptul ca, in cazul salariatelor care au nascut anterior lunii ianuarie 2011 nu beneficiaza de aceasta prevedere din pacate. Ea se aplica numai celor care au nascut sub OUG 111/2010. Anterior iesii din vigoare a contractului colectiv de munca, salariatele revenite din CIC nu putea fi concediate in baza prevederilor acestui contract. Insa odata cu iesirea din vigoare, in pacate mamele care au intrat in CIC anterior datei de 1.01.2011 pot fi concediate oricand de la revenirea definitiva in unitate.

Daca in cazul prezentat concediul a fost acordat pentru 2 ani, categoric nu se aplica aceasta prevedere, copilul fiind nascut in 2010.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Mai. 2012
Atentei, reorganizarea judiciara duce la restructurarea postului saui posturilor, caz in care aceasta prevedere cade.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Potrivit artiocolului 49 al 5 din codul muncii CIM inceteaza cu data de 11 .6.2012
Art. 49 din codul muncii republicat

5 De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Pentru a doua situatie , informati angajatorul de interdictia de concediere pe motiv de restructurare post, timp de 6 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Presupun ca doamna a fost in concediu de lauzie dupa nastere, efectuand cele 42 de zile minime prevazute de lege. Ulterior terminarii concediului de lauzie, daca salariata va inainta cerere pentru acordarea concediului crestere copil aveti obligatia de a i-l aproba, asa cum prevede OUG 111/2010 modificata si completata. Ii puteti prelungi contractul de munca anterior acordarii concediului, daca doriti acest lucru. Daca nu, contractul va expira pe parcursul concediul de crestere copil la termenul prevazut in cuprinsul lui.

Referitor la cea de-a doua situatie, daca salariata in cauza a nascut dupa data de `1.01.2011 atunci odata cu revenirea ei definitiva la locul de munca intr-adevar nu o puteti concedia timp de 6 luni de la revenire, cu exceptia situatiilor de reorganizare judiciara si implicit desfiintare a postului, faliment sau dizolvare a angajatorului. Daca insa salariata a nascut anterior datei de 1.01.2011 aceasta prevedere nu se mai aplica daca nu este cuprinsa in contractul colectiv la nivel de unitate sau ramura sau - acolo unde nu exista contract colectiv - in regulament intern.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024