ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


revenire concediu crestre copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am o angajata care trebuie sa revina in data de 22.08.2013 din concediu crestere copil 2 ani si doreste sa intre in somaj. As dori sa stiu cu ce articol pot sa-i incetez contractul de munca, astfel incat pe postul ei, pe functia ei sa pot angaja o alta persona, peste o luna, de exemplu.

Multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Andrea Andrea
 User  Andrea Andrea
a intrebat la 20 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului andrea andrea la 21 Aug. 2013
Nu exista alta varianta de concediere pe motive neimputabile ei in afara celor mentionate, respectiv faliment si reorganizare judiciara. V-am redat si cadrul legal care prevede acest lucru. Varianta propusa de dvs este legala numai dupa cele 6 luni, pentru ca inteleg ca nu se aplica situatiile de mai sus.

Daca ea decide sa inceteze acest raport de munca din propria initiativa pierde dreptul la somaj. Dar daca ulterior se incadreaza pe perioada determinata in alta parte, dupa expirarea CIM in cauza va putea intra in somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Andrea
 User Andrea Andrea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Aug. 2013
prin urmare care ar fi singura posibilitate pentru ca aceasta persoana sa poata beneficia de somaj?
daca I-as face un act aditional sa-i schimb functia si dupa aceea sa desfiintez postul penru a putea angaja in continuare pe postul ei, dar sa inteleg ca timp de 6 luni nu prea pot sa fac nimic.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului andrea andrea la 20 Aug. 2013
Nu puteti sa ii desfiintati postul mai devreme de 6 luni daca nu apare una din situatiile mentionate, faliment sau reorganizare judiciara, altfel sunteti in ilegalitate.

In cazul unei concedieri individuale recomandat este sa angajati o noua persoana dupa cele 45 de zile de la comunicarea deciziei de incetare, timp in care salariatul o poate contesta in instanta. In cazul dvs insa nu este legala o astfel de desfiintare si la un control puteti fi sanctionata pentru nerespectarea legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Andrea
 User Andrea Andrea
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Aug. 2013
daca ii incetez cim prin desfiintarea postului...dupa ce perioada mai pot angaja pe acest post?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2013
Nu prea aveti cum sa ii incetati, legal, contractul. Ar trebui sa recurgeti la o desfiintare de post, sau eventual o necorespundere profesionala ca sa poatea primi somaj. Iar acest lucru (concedierea) il puteti face numai dupa ce trec 6 luni de la revenirea ei definitiva in unitate. Numai daca intervine o reorganizare judiciara, un faliment sau daca a beneficiat anterior de aceasta protectie, ii puteti desface CIM anterior celor 6 luni.

Art. 25 - OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Singurele solutii care ii raman pentru a inceta raportul de munca in conditiile prezentate le reprezinta demisia sau acordul partilor, dar in ambele situatii pierde dreptul la somaj.

Poate incerca si un concediu fara plata de un an, daca sunteti de acord cu o perioada asa lunga, pentru ca ea poate fi inlocuita pe parcursul lui, temporar. Ii va afecta insa stagiile de cotizare din pacate dar presupun ca problema o reprezinta imposibilitatea de a lasa copilul in supravegherea altei persoane.

Alte intrebari despre Resurse umane