ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

revenire din concediu de crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am o angajata revenita din concediu pentru crestere copil (dupa 2 ani) cu postul de sef departament desfiintat (s-a desfiintat depatamentul de cand se afla inca in concediu prenatal) care nu intelege neputinta societatii de a-i oferi aceeasi pozitie precum si alte "facilitati conform legii", respectiv program preferential. A fost repartizata la alt departament cu alta functie, bineinteles conform obligatiilor care revin societatii si a posibilitatilor pe care le are societatea dupa reorganizare. Totusi este nemultumita ca nu mai este sef de departament.Care este vina societatii?

Nicoleta Linca
 User  Nicoleta Linca
a intrebat la 20 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Daca societata nu s-a aflat in procedura de reorganizare judiciara, stabilita prin instanta de judecata, atunci acea desfiintare a postului ei nu este legala si salariata are dreptate. Nu aveti voie sa faceti un astfel de demers pe baza unei reorganizari interne doar. Desfiintarea postului implica o procedura de concediere individuala in baza art. 65 din Codul muncii republicat.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....................
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
......................
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Mai mult, desfiintarea postului trebuia sa fie insotita de notificarea in scris a salariatei privind aceasta masura, cu mentionarea motivelor ce stau la baza ei si acordarea perioadei legale de preaviz, minim 20 de zile lucratoare. Tot prin notificare sau printr-un document separat care sa o insoteasca, trebuia sa i se propuna salariatei postul pe care l-ar fi putut ocupa ca alternativa, cu salariul corespunzator.

Dupa revenirea definitiva din CIC ar trebui sa fie primita pe acelasi post cu cel putin salariul detinut anterior intrarii in concediu, la care se vor aplica toate modificarile intervenit intre timp. Schimbarea functiei unilateral nu este posibila, decat in cazul in care vorbim de protejarea sanatatii salariatului, pe baza unor dovezi medicale, sau a unei sanctionari disciplinare in baza unei cercetari disciplinare. Orice alte modificari sunt ilegale cat timp nu au la baza acordul salariatului, prin semnarea unui act aditional.

Totodata, conform OUG 111/2010, salariata trebuie me ntinuta pe post timp de 6 luni de la revenirea ei definitva, cu exceptia cazurilor in care apare o reorganizare judiciara, falimentul sau daca salaraita a beneficiat anterior de aceasta masura de protectie asa cum prevede Ordonanta amintita.

In concluzie, verificati in ce masura s-au respectat toate aceste elemente si daca nu cumva angajata revenita din CIC are de fapt dreptate in privinta celor sustinute.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Gratiela Petrescu Ioana Popa G Stancu George Andreescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024