ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Se plateste din buzunarul meu cele 20 de zile de preaviz fara macar sa fi lucrat o secunda?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
doresc sa imi pastrez identitatea pentru siguranta mea.
Sotia mea lucra intr-o brutarie pana a merge pe risc maternal si apoi pe concediu crestere copil, iar dupa implinirea celor 2 ani s-a dus pentru a reincepe activitatea de munca.
La solicitarea sotiei, conducerea i-a comunicat ca nu o mai poate lua pentru ca are suficient personal. In acest caz sotia a cerut somaj la care i s-a spus cu nu poate sa i-l acorde.
La citeva zile a sunat-o sa ii spuna ca ii va spune programul, cum sa mearga la serviciu pentru ca nu ii poate da somaj, deoarece firma nu mai poate face angajari timp de 1 an de zile conform legislatiei in vigoare.
La 2 zile a sunat-o din nou cum ca o trimite in concediu fara salariu ceea ce sotia mea a refuzat categoric, revenind dupa 14 zile ca sa duca actele necesare trimiterii pe somaj.

Ne-am conformat iar conducerea societatii i-a spus ca fost in preaviz din data de 20.08.2013 fara macar sa fi lucrat o secunda sau macar sa-i fi spus ca trebuie sa vina cind este chemata sa presteze cel putin acele 4 ore nimic mai mult.
I s-a spus ca trebuie sa-si plateasca cartea de munca in suma de 425 de lei cum era inca pe preaviz.
Azi cind v-am scris aceasta notificare, desi sotia mea si-a rezolvat somajul pina la urma, i s-a comunicat de catre contabila firmei ca trebuie sa-si plateasca zilele de preaviz in care a fost pontata si culmea (cum mentionam si mai sus nu a lucrat nicio secunda) i s-a adus la cunostinta ca are suma de adus societatii de 625 de lei reprezentind cheltuieli la stat in timpul preavizului sotiei.
Va rog sa ma lamuriti cum este posibil asa ceva? Daca a trecut-o in preaviz, de ce nu a chemat-o la serviciu si sa o plateasca conform pontajului?
Ce se poate face in acest sens si daca pot sa actionez firma in judecata conform legislatiei muncii?
Va multumesc si am speranta ca expertii imi vor da un raspuns favorabil.
As dori sa primesc pe adresa de mail raspunsul (mmarchis37@yahoo.com).


Adaugata in: Resurse umane
Marco Marchis
 User  Marco Marchis
a intrebat la 31 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Oct. 2013
Este ilegal ce se intampla acolo, in mod evident o situatie abuziva, din pacate.

Sotia dvs in primul rand ca nu putea fi concedieata, conform legii, mai devreme de 6 luni de la revenirea definitiva din crestere copil, cu exceptia situatiei in care angajatorul s-ar fi aflat in procedura de faliment sau de reorganizare judiciara.

Apoi, preavizul trebuia acordat in scris, printr-o notificare, acordarea lui fiind obligatorie conform Codului muncii. Perioada de preaviz este perioada platita cu salariu corespunzator, la fel ca perioada anterioara acordarii preavizului. Durata minima a preavizului este de 20 de zile lucratoare. Iar la finalul preavizului trebuie sa primeasca o decizie de concediere pe baza careia sa poata contesta in instanta masura concedierii.

Salariatul nu poate fi trimit in CFP din initiativa angajatorului si unilateral. Acest tip de liber se solicita de catre angajat si se aproba de catre angajator, dar nu poate fi impus de cel din urma. Mai ales ca vorbim de o perioada neplatita care ii va afecta salariatei stagiile de cotizare.

Sunt doar o parte dintre problemele prezent la acest angajator. Incercati sa sesizati ITM pentru un control serios si mergeti in instanta pentru ca sotia sa isi poata recupera drepturile si sumele de bani cuvenite, cat si plata unor daune daca le solicita plus repunerea partilor in relatia anterioara incetarii raportului de munca. Din punctul meu de vedere este o situatie abuziva, se incalca flagrant Codul muncii, OUG 1111/2010, cat si legea privind egaliatatea de sanse nr. 202/2002.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu G Stancu violeta Georgescu adriana iancu Radu Anton Marius Ion