ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

spor de noapte inregistrare in revisal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,va rog daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu sporul de noapte,in contractul individual de munca nu este trecut nici un spor dar avem angajati care lucreaza si ore de noapte si au pt asta spor de noapte 25% , spor care nu este fix ,am inteles din alte raspunsuri date de dvs.ca aceste sporuri se inreg in revisal lunar desi cei de la itm spun ca se inregistreaza numai sporurile cuprinse in contractul de munca , ce sa mai intelegi?


Monica Istovan
 User  Monica Istovan
a intrebat la 19 Oct. 2011
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2011
In cazul in care acest spor nu este trecut in CIM dar el este acordat salariatilor, se intocmeste act aditional la CIM prin care se modifca elementul acesta Salarizare si se introduce in CIM acest spor. Dat fiind faptul ca valoarea sporului difera de la o luna la alta, acest spor se inregistreaza in REVISAL de fiecare data cand valoarea sa se modifica. Sporurile prevazute de lege se acorda fie in baza CIM, fie in baza unor acte aditionale incheiate la CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexei Delimart
 Expert Alexei Delimart (avocat, SCPA Delimart si asociatii)
a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2011
HG 500/2011 prevede la art. 3 alin. 2 lit. g ca in registru se completeaza salariul, sporurile si cuantumul acestora.
La angajarea fiecarui salariat, conform art. 4 alin. 1 lit. a din actul normativ mentionat, cuantumul sporurilor se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.
Asadar, la angajarea unui salariat sporurile se inregistreaza in registru cu cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza. Ulterior, modificarea sporurilor prevazute in contractul individual de munca se se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. 5 din Codul muncii respectiv, in ziua anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarilor.
Astfel, conform art.17 alin. 5 din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. 3 in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Intrucat prevederile citate din HG 500/2011 fac referire la elementele prevazute la art. 17 alin 3 din Codul Muncii elemente prevazute in contractul individual de munca, intelegem ca in registrul de evidenta al salariatilor se declara doar sporurile prevazute in contractul individual de munca si nu cele acordate in baza Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil.
Mai mult, in Specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor publicate pe site-ul oficial al Inspectiei Muncii, sporurile sunt definite ca fiind sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate. Dar sporul de noapte poate fi modificat de la o luna la alta intrucat numarul orelor de noapte variaza de la o luna la alta, situatie in care modificarea sporului este impusa de timpul lucrat in conditiile pentru care se acorda sporul si nu de vointa partilor exprimata intr-un act aditional la contractul individual de munca.
Consideram ca sporul de noapte va fi inregistrat in ReviSal daca este stabilit prin contractul individual de munca.Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2021