ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Spor de weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu un model de act aditional/decizie de acordare a sporului de weekend? Mentionez ca societatea nu presteaza decat ocazional ore de weekend, dar cei de la ITM doresc act aditional/decizie pe baza caruia se plateste acest spor.

Multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Ana Maria Vlad
 User  Ana Maria Vlad
a intrebat la 17 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Iul. 2013
Concret va rog sa raspundeti la intrebarea adresata.

Cum se poate lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de concediu de odihna un spor de WK , daca sustineti ca este spor permanent si se trece in REVISAL.?
Cunosc raspunsul si din pacate nu-l pot lua in considerare deoarece in practica nu se procedeaza cum redati dvs.

Nu am mentionat niciodata ca venitul brut realizat se trece in REVISAL.Si eu am rugamintea la dvs. sa cititi cu atentie ce incerc sa transmit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2013
Corectie: Se trec asa cum apar in CIM si *NU in cuantumul lunar realizat de salariat. Venitul realizat apare pe statul de plata si nu in Revisal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 23 Iul. 2013
V-am redat cu ceva timp in urma cum anume se calculeaza indemnizatia pentru concediu de odihna in cazul in care sporul de weekend este inclus in CIM. Vedeti pe celalalt cont de utilizator pe care il aveti, aici clublegislatiamuncii.manager.ro/concedii/sporuri-permanente-3614.html

In Revisal nu se trec veniturile realizate de salariat, in niciun caz. Nu este nicaieri prevazut acest lucru. HG 500/2011 stabileste ca in Revisal se opereaza salariul de baza si sporurile asa cum apar ele in contract si in cuantumul lunar realizat de salariat.

Sporul de weekend se negociaza in CCM sau CIM, acestea sunt variantele permise de lege. Nu este niciaieri expusa posibilitatea includerii lui in RI.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Iul. 2013
Si eu v-am atras atentia in mai multe randuri ca indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza pe baza dreturilor salariale negociate in CIM.Daca admit varianta dvs, ca acest spor se trece in CIM ca spor permanent , va rog sa-mi spuneti cum veti lua in calcul sa spunem un spor de WK de 10% cand acest spor se acorda numai pentru zilele lucrate in Wk?
Nu furnizez informatii eronate incerc sa contribui la intelegerea corecta a negocierii CIM sun aspectul dreturilor salariale care se trec si in REVISAL si a venuturilor brute realizate de salariat care includ si acele drepturi cuvenite conform CCM si codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 19 Iul. 2013
Nu se prevede in RI sporul de weekend, nu stiu de unde reiese aceasta informatie in niciun caz nu din Codul muncii. Sporul de weekend se stabileste in CCM sau CIM.

Sporul odata introdus in CIM capata caracter permanent. Daca nu apare in CCM si nu exista CCM, el o sa apara in CIM. Afirmatiile dvs sunt contrare prevederilor legale pe care chiar dvs le citati. Va rog sa nu mai transmiteti informatii eronate. Caracterul permanent al sporului este dat de prezenta lui in CIM si nu de cat de des se acorda.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2013
Sporul de WK se negociaza prin CCM sau se prevede in RI caz in care unitatea este mica are sub 20 de salariati si nu are obligatia negocierii unui CCM.
Asa cum spuneti si dvs,acest spor este ocazional si nu intra in categoria sporurilor permanente.
Dau un exemplu de negociere a unui CIM
Sa presupunem ca salariul de baza il negociati pentru 800 lei
Se mai acorda un spor de vechime care in functie de grila de acordare a acestuia pe baza criteriului de vechime este de 15% ceea ce inseamna in suma absoluta 120 lei
Se acorda spor de WK de 50% a carui valoare absoluta nu o putem cuantifica deoarece numarul de zile de WK lucrate este diferit de la o luna la alta.Intr-o luna pot fi 6 zile, in alta 4 sau 8, etc. deci suma primita de salariat este variabila.
art 137 din codul muncii republicat
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin Contractul individual de muncă .

Puteti doar mentiona ca salariatul beneficiaza si de spor de WK in procent de ...... . dar
nu intra in categoria acelor sporuri care se trec in REVISAL.Este la fel ca la sporul de noapte sau orele lucrate in regim suplimentar, sau prime, bonificatii.

In REVISAL aceste sporuri se pot trece in procent sau in suma absoluta.

In conditiile in care treceti sporurile in suma absoluta la sporul de WK nu puteti trece o suma pentru ca asa cum spuneam este variabila de la o luna la alta si se va regasi in statul de plata.
Prevederile CIM se completeaza de drept cu prevederile din codul muncii si CCM..
EXTRAS DIN CIM
Dispoziţii finale:
Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 ? Codul Muncii şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/naţional, înregistrat sub nr............../............ la Inspectoratul Teritorial de Munca a judeţului/municipiului ................/Ministerul Muncii şi Solidarităţii sociale.
Orice modificare privind clauzele contractuale în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, conform dispoziţiilor legale, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevăzuta in mod expres de lege.


Dvs trebuie sa aveti in vedere ca la unitate acest spor sa fie negociat si sa aiba o valoare trecuta in CCM sau RI pe care sa o aplicati la salariul acelor salariati care lucreaza in WK.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2013
Este corecta solicitarea ITM daca acest spor de weekend nu apare in CCM, situatie in care ar trebui sa apara in CCM. Folositi un act aditional obinuit prin care sa introduceti sporul in contract. Nu se poate acorda prin decizie, presupune modificarea unui element contractual pe baza negocierii intre parti, iar decizia se incheie atunci cand modificarea este impusa de un act normativ, asa cum a fost cazul salariului minim brut pe tara. Mai jos vedeti si modelul de act aditional pe care il puteti utiliza.

Antet firma

ACT ADITIONAL Nr. .........

La contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr. ............. / .............. in registrul general de evidenta a salariatilor.

Incheiat astazi, ......................, intre:

Angajator ? persoana juridica / fizica ........................................................, cu sediul / domiciliul in ...................., inregistrata la registrul comertului / autoritatile administratiei publice din .............. sub nr. ..... / ......... / ..... cod fiscal ................., telefon ................, reprezentata legal prin ....................................., in calitate de ......................................,

Si

Salariatul / salariata ? domnul / doamna ..........................................................., domiciliat / domiciliata in localitatea ..................................., str. ..............................
.............................., nr. .........., judetul ..................., posesor / posesoare al / a buletinului / cartii de identitate / pasaportul seria ......... nr. ................ eliberat / eliberata de ..............................., la data de ....................., CNP ........................................ permis de munca seria ................., nr. ........................ din data de ......................... .

In temeiul art. 17 (4) coroborat cu art. 41 (1) din Legea nr. 53 / 2003, partile

HOTARASC:
1. Se modifica elementul .................................... al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi:
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
2. Se modifica elementul .................................... al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi:
..............................................................................................................................
..............................................................................................................................
3. Se modifica elementul .................................... al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi:
..............................................................................................................................
..............................................................................................................................
Prezentul act additional a fost incheiat in 2 exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte, urmand sa-si produca efectele incepand cu data de ................................

ANGAJATOR, ANGAJAT,

Alte intrebari despre Resurse umane