ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

spor pentru lucrul in repausul saptamanal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


se poate acorda un spor pentru lucrul in repausul saptamanal de 1%? sau exista un spor stabilit prin lege?

Adaugata in: Resurse umane
Mari Mari
 User  Mari Mari
a intrebat la 30 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Nov. 2011
Imi cer scuze pentru zilele de repaus lucrate, nu pentru ore suplimentare.

Ca o completare, in anumite situatii legea prevede acordarea dublului drepturilor cuvenite pentru ore suplimentare, adica 75% * 2.

Art. 137

4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Cuantumul acordat pentru ore suplimentare trebuie sa fie prevazut in CCM aplicabil, daca acesta exista, sau in caz contrar in Regulament intern si CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Nov. 2011
Legea nu prevede un anumit cuantum pentru orele suplimentare lucrate. Insa in practica o ora suplimentara nu este platita cu o valoare mai mica decat ora lucrata conform normei. Astfel, stabiliti cat ar trebui sa incaseze salariatul pentru o ora de lucru din zi, din salariul prevazut in CIM, astfel ca sporul acordat pentru ora suplimentara sa aiba aceeasi valoare cu cea a unei ore normale de lucru.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024