ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspendare preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Un angajat a fost concediat in data de 16.09.2013, preavizul este pana in data de 14.10.2013, iar dansul doreste sa plece cu 01.10.2013, se poate face decizie de suspendare preaviz , sau cum se procedeaza in acest caz?

Multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Andreea Cristescu
 User  Andreea Cristescu
a intrebat la 16 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 21 Sep. 2013
Este altceva acea reducere a progamului. Solicitarea de incetare cu acordul partilor inainte de expirarea perioadei de concediere inseamna renuntarea, la initiativa lui, la drepturile recunoscute de lege, fiind automat lovita de nulitate conform legii. Pentru ca initiativa de scurtare a pravizului ii apartine lui. Iar in Revisal ce operati?! El are deja o notificare de preavizare ca urmare a desfiintarii postului. Cat timp nu este anuntat ca se renunta la acest lucru ramane valabila acea preavizare. Deci revenim tot la incalcarea legii.

Acordarea preavizului este obligatorie nu optionala, angajatorul poate fi tras la raspundere pentru incalcarea prevederii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Sep. 2013
Salariarul preavizat poate sa-si caute un alt loc de munca , motiv pentru care in multe cazuri se acorda si acea facilitate ca pe perioada preavizului sa se lucreze doar jumatate din programul de lucru. Nu inseamna ca la o solicitare de incetare cu acordul partilor pe perioada preavizului nu se desfiinteaza postul cu atat mai mult ca salariatul a luat la cunostinta de acest aspect prin semnarea preavizului de concediere.Singurul avantaj al salariarului la concediere cu art 65 al.1 este ca se poate inscrie la somaj,.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 18 Sep. 2013
Solicitarea incetarii cu acordul partii in cazul concedierii nu este corecta, ar insemna renuntarea la dreptul recunoscut prin lege, si anume la preavizul de minim 20 de zile lucratoare. Oricum ati intoarce situatia, acordarea preavizului este obligatorie in cazul concedierii. Se ajunge la o incercare a salariatului de a renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute de lege, lovita de nulitate asa cum stabileste Codul muncii. Nu inlocuiti o procedura de desfiintare a postului declansata de angaajtor incetare prin acordul partilor, la initiativa angajatului, puneti in incurcatura angajatorul, mai ales daca intentia lui este chiar de a desfiinta postul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Sep. 2013
Fiind preaviz de concediere si nu de demisie, doamna Popa I v-a informat corect.Sa stiti ca salariatul chiar daca este in preaviz poate sa solicite incetarea CIM cu acordul partilor in timpil preavizului cu data pe care o doreste .Concedierea ii da drept la somaj daca indeplineste conditia de stagiu de cotizare ,in timp ce incetarea cu acordul partilor , nu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andreea Cristescu la 17 Sep. 2013
Da, este necesara decizia de incetarea, care se incheie in dublu exemplar, unul din ele pentru salariat. De asemenea, daca indeplineste conditiile de acordare a somajului el are dreptul si la anexa 26 din HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii somajului, prin care se atesta stagiului lui de cotizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 17 Sep. 2013
Nu se poate face uz de acest articol in cazul in care vorbim de concediere, atentie foarte mare. Angajatorul intra la belele pentru ca incalca drepturile legale ale salariatului. Dreptul la preavizul minim in cazul concedierii este unul recunoscut prin lege, aveti grija sa nu dezinformati angajatorul in dezavantajul lui legal, pentru ca este pasibil de sanctiuni. Art. 81 (7) se refera la demisie, nu la concediere.

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2013
Din cele relatate reiese ca angajatul doreste sa renunte la preavizul legal, scurtand perioada lui cu 13 zile. Daca este asa, acest lucru nu se poate face, pentru ca, potrivit Codului muncii, angajatul nu poate renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute prin lege, iar orice incercare in aceasta directie va fi lovita automat de nulitate. Ca atare, salariatul concediat (presupun ca din motive neimputabile lui) va beneficia de preaviz minim de 20 de zile lucratoare, acordarea lui reprezentand o obligatie a angajatorului si un drept al salaraitului recunoscut de lege.

Puteti incerca sa semnati un acord cu el prin care sa nu se mai prezinte la lucru dupa data de 1.10 dar din care sa reiasca ca el este in continuare in preavizul cuvenit, iar dvs sa ii platiti drepturile salariale aferente, pana la data incetarii.

Suspendarea preavizului nu va duce la scurtarea lui ci a prelungire. Singura solutie este ca salariatul sa accepte ca acest drept ii este recunoscut prin lege, si incercati acel document de care v-am spus si daca va avantajeaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea Cristescu
 User Andreea Cristescu
a raspuns userului Georgeta Ganea la 17 Sep. 2013
O sa -i incetez contractul cu data de 30.09.2013, mai sunt necesare alte documente in afara de adeverinta de vechime si nota de lichidare.

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2013
Art 81 din codul muncii republicat
;;
(7) Contractul individual de muncă ?ncetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

Puteti face uz de prevederea de la art de mai sus, sa-i incetati CIM inainte de expirarerea preavizului, caz in care lipsa de la lucru a persoanei respective ni va adecteaza la unitate.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024