ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


acordare somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Situatia este urmatoarea - lucrez in comert din anul 1983 (cu intrerupere 1 an crestere copil 1987-1988) in cadrul aceluiasi magazin dar trecand de la o firma la alta datorita schimbarilor structurale si juridice (din s.a.in s.r.l.). Am lucrat la ultima firma din 1996 iar de anul tecut din 9.06.2011 acea firma s-a desfintat iar eu am fost angajata imediat la o alta firma, fara sa am nici o zi intrerupere. Acum, magazinul in care-si desfasoara activitatea firma se inchide pentru 6-9 luni firma fiind nevoita sa inceteze activitatea temporar. Eu va intreb;
- ce se intimpla cu angajatii in acest caz?
- cum se face incheierea activitatii lor cu demisie sau desfacere contract?
- daca si cum se acorda ajutorul de somaj si cam in ce cuantum ar fi el daca am avut salariul 950+600 (prima permanenta) si evident o vechime neintrerupta de 27-28 ani;
- ce acte sunt cerute la oficiul de somaj atat de la firma cat si de la solicitant in asa fel incat dosarul sa fie complet?
- cat timp se acorda somajul si daca sunt obligata sa accept ofertele oficiului atata timp cat firma este inchisa temporar din motive obiective, deci avand certitudinea revenirii la acea firma imediat ce conditiile o vor permite (se vor termina lucrarile de renovare a magazinului unde a functionat)

Va multumesc pentru inteleggere si solicitudine!
Cu stima si respect d-na Diaconu !

Adaugata in: Somaj
Geta Diaconu
 User  Geta Diaconu
a intrebat la 17 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Daca activitatea angajatorului se intrerupe temporar atunci el are doua posibilitati: fie concedierea colectiva sau individuala - in functie de numarul de angajati din unitate-, fie dispunerea intreruperii temporare a acitvitatii prin suspendarea contractelor de munca cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza. Caz in care contractul de munca se suspenda, nu inceteaza.

Daca se dispune intreruperea temporara a activitatii, acela nu este somaj, desi el este cunoscut si sub denumirea de somaj tehnic.

Numai in cazul in care angajatorul dispune concedierea pe motive neimputabile salariatului, atunci abia putem vorbi de un drept la indemnizatia de somaj. Nu si in cazul demisiei insa si nici in cazul intreruperii temporare a activitatii, asa-numitul somaj tehnic.

In cazul in care intrati in somaj efectiv conform legii, indemnizatia de somaj se calculeaza conform dispozitiilor din legea 76/2002 actualizata, iar perioada de acordare nu depaseste 12 luni.

ART. 39 - legea 76/2002
1 Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. 1, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
2 Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. 1 este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b suma prevazuta la lit. a la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
3 Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, sunt:
a 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
4 Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Actele necesare sunt mentionate pe site-ul ANOFM la rubrica "Intrebari frecvente" - http://www.anofm.ro/faq.

ANOFM nu va face o oferta, ci un calcul exact pe baza veniturillor si a stagiului de cotizare. Daca angajatorul dispune concedierea atunci nu aveti nici o garantie ca veti reveni la acelasi loc de munca.

Exista si o a treia varianta prin care angajatorul sa va propuna concediu fara plata, insa aceasta perioada va afecta stagiile de cotizare.

Concluzia mea insa este ca angajatorul va merge cel mai probabil pe varianta intreruperii temporare a activitatii si nu neaparat pe varianta concedierii. Concedierea trebuie sa fie precedata de o notificare in care sa vi se mentioneze preavizul la care aveti dreptul in cazul concedierii, acesta fiinde minim 20 de zile lucratoare.

Alte intrebari despre Somaj