ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ajutor de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cat timp de la inchiderea CIM trebuiesc depuse documentele necesare la ANOFM pentru ajutor de somaj si care sunt acestea? o face angajatorul sau angajatul?
multumesc!
mentionez ca mi s-a incheiat CIM-ul la 7 februarie prin art.31 alin.3.

Adaugata in: Somaj
Natalia Natalia
 User  Natalia Natalia
a intrebat la 19 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Natalia Natalia
 User Natalia Natalia
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2013
Multumesc frumos!
Am fost angajata din 18 septembrie 2009 pana in 5 octombrie 2011 intr-o companie, apoi din 28 noiembrie 2011 pana in 05 octombrie 2012 intr-o alta companie, din 15 noiembrie 2012 pana in 03 decembrie 2012, intr-o firma micuta iar din 4 februarie 2013 pana in 7 februarie 2013, intr-o firma de paza, de unde am plecat in perioada de proba, prin art.31 alin.3. Aici CIM-ul era pe perioada determinata de o luna! In perioadele dintre cele lucrate am lucrat in firmele imediat urmatoare, dar fara CIM! Pentru mine e o mare problema deoarece neavand CIM, nici banii nu mi se dau, binenteles ca nici vechime nu pot aduna, legal!
Pot beneficia conform datelor de mai sus de ajutor de somaj?
Dupa calculele mele, am lucrat 12 luni in ultimele 24!
Multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2013
Actele se depun in 10 zile de la data incetarii, sau daca nu va incadrati in acest termn, aveti la dispozitie 12 luni de la data incetarii.

ART. 38
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii raporturilor de munca;

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Angajatul este cel care trebuie sa depuna dosarul pentru somaj, nu angajatorului. Este un drept al salariatului obtinut la cerere si nu obligatie a angajatorului de a-l acorda.

Documentele necesare le regasiti pe site-ul ANOFM / AJOFM publicat. Veti avea nevoie de la angajator de adeverinta de vechime, extras Revisal si adeverinta stagiului de cotizare la somaj care este o adeverinta tip, plus alte documente pe care le regasiti pe site-ul insitutiei.

Incetarea pe baza art. 31 (3) din Codul muncii republicat va da dreptul la indemnizatie de somaj. Insa trebuie sa aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni la data la care depuneti cererea. Altfel vi se va respinge dosarul.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024