ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Am drept in continuare la somaj daca pornesc din nou activitatea ii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In Ianuarie 2013 am facut o Intreprindere individuala, am vandut haine intr-un magazin dar afacerea nu a mers bine, am inchis magazinul si am vandut la piete. Din pacate nici aici nu am avut noroc si am suspendat activitatea , iar din Decembrie am intrat in somaj. Din Aprilie ( anul curent) o sa inchiriez un spatiu com. intr-un vad mai bun.
Va rog sa-mi spuneti:
- trebuie sa renunti la somaj?(420 lei am lunar pana in Noiembrie 2014)
- o sa fiu obligata sa depun declaratia 600?
In 2013 am avut o pierdere de 4700 lei, ( sunt in sistem real)

Va multumesc!

Floare Opris

Adaugata in: Somaj
Floare Opris
 User  Floare Opris
a intrebat la 22 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Floare Opris la 23 Ian. 2014
Ca titular II aveti treaba cu ITM numai in momentul in care incadrati salariati cu contract de munca. Altfel nu, ei nu au in atributii verificarea timpului de lucru al unui titular II si nici nu exista prevederi legale referitoare la acest lucru. Timpul vi-l stabiliti singur.

Pentru ca ati depasit plafonul, de aceea vi s-a impus plata CAS. Singurul care se poate recupera in cazul in care veniturile ies mai mici decat ati estimat este impozitul. Ideal este sa fiti atent la ce declaratai in D220 la inceputul anului, in asa fel incat sa nu depasiti plafonul. Rectificarea o faceti cand depuneti D200. Mai bine sa iesiti pe minus decat sa fiti nevoit sa platiti niste sume mai mari decat va permiteti. Contributiile se calculeaza in functie de veniturile pe care le treceti in declaratie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Floare Opris
 User Floare Opris
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Ian. 2014
Multumesc pentru raspuns! Asi vrea sa va mai intreb

- Daca eu sunt titularul intreprinderii individuale si nu sunt angajat, pot sa lucrez cate ore vreau inclusiv si in weekend, fara sa fiu amendat de ITM?
In 2013 mi s-a spus la finante ca sunt obligat sa depun declaratia 600, din pacate am depus-o si mi s-a calculat suma de732 lei pe trimestru. Am platit numai primul trimestu si acum apar la ei cu restanta pe celelalte 3 trimestre plus penalizarile. De 2-3 zile am vrut sa depun declaratia 600 cu rectificare pe 2013, dar doamna de la ghiseu mi-a zis foarte flegmatic ca nu se poate rectifica nimic si ca trebuie sa platesc la CAS pentru ca din acesti bani se platesc pensiile.Pt ca aceea doamna nu m-i l-a luat , l-am trimis prin posta catre , f inante( recomandata cu comfirmare de primire), am atasat si o cerere de anulare a acestei declaratii, inca n-am primit raspuns.
Am vre-o sansa ca finantele sa nu-mi ceara acesti bani ( 3 ori 732 lei + penalizari?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2014
Nu trebuie sa renuntati la somaj si nici nu il pierdeti atat timp cat veniturile dvs nu depasesc lunar valoarea indicatorului social de referinta, adica 500 lei.

Iar in privinta pensiei, numai daca depasiti de 4 ori salariul mediu brut pe tara, adica 4 x 2298 lei, va trebui sa platiti si contributia pentru CAS si sa depuneti declaratia 600.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024