ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Anii de scoala si armata se considera vechime in munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, ma numesc Costi si va rog sa ma ajutati la niste intrebari. Luna trecuta la semnarea carnetului de somaj cu ajutorul dvs. am reusit sa gasesc raspunsul la multe intrebarii. Mi s-a recalculat din nou si am fost surprins sa aflu ca depasesc peste 5 ani vechime si va rog sa-mi spuneti dvs. Am terminat scoala 3ani +1 an armata; acest ani se adauga ca vechime? Va multumesc.


Adaugata in: Somaj
Constantin Negoiasa
 User  Constantin Negoiasa
a intrebat la 10 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Oct. 2013
Personal cunosc acea prevedere, insa nu am specificat la ce fel de scoala ma refer, ci la ideea ca poate avea caracter de vechime in munca.

La un raspuns de tipul "scoala indiferent de ce natura este, scoala profesionala, postliceala, colegiu sau facultate nu este vechime in munca" v-am dar un raspuns tot generalizat. Ma bucur ca ati corectat acest detaliu, aveti raspunsuri contradictorii din pacate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Oct. 2013
Nu orice scoala este asimilata stagiului de cotizare la Pensie.art 49 din Legea 263 din 2010.
1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
;;;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
;;;;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Oct. 2013
Vedeti daca nu cumva apare si in cartea de munca, normal asa ar trebui. Pe dvs. va intereseaza sa clarificati partea cu vechimea. Stagiu nu este in mod cert.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2013
Dl. Negoiasa, am mai studiat putin problema dvs. si m-am gandit ca e posibil ca cei de la somaj sa se fi ghidat si dupa urmatoarea prevedere:

Art. 3 - Legea 446/2006
(6) Perioada de timp ?n care o persoană ?ndeplineşte serviciul militar activ sau
alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime ?n serviciu sau vechime ?n muncă, după caz, precum şi stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile prezentului alineat elevii licee lor şi colegiilor militare.

Legea nu precizeaza de care sistem este vorba, pensii sau somaj. Asigurarile de somaj sunt tot un sistem public (de stat). Normal ea intra ca vechime la pensionare.

Cel mai bine ar fi sa mergeti la ei, sa va dea cateva explicatii, cu legea pe masa, si sa va spuna cum au ajuns la acele rezutlate.

Corectie pentru primul raspus: este vorba de 5 ani de vechime si nu de 3.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 10 Oct. 2013
Scoala ESTE stagiu asimilat vechimii, pentru pensia de limita de varsta, daca pe parcursul ei NU au existat raporturi de munca sau alte situatii care sa implice plata contributiei la pensii, situatie in care s-ar lua in calcul doar stagiul de cotizare la pensie. Vechimea in munca si stagiu pentru somaj sunt doua lucruri distincte.

Daca acel stagiu militar s-a derulat in timpul existentei unui CIM si efectuarea lui a dus la suspendare de drept, nu afecteaza vechimea in munca. Pentru ca vechimea este data de durata contractului de munca. Stagiul se va calcula insa pe baza perioadelor anteriare si ulterioare stagiului militar, in care s-a platit contributie.

Vechimea in munca se ia in calcul pentru acordare procentelor diferentiale, de la 3 la 10%. Deci daca CIM a existat, inseamna ca si vechimea in munca este corecta, in baza lui.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2013

Potrivit ART. 50 din Codul muncii aprobat in 2003
Contractul individual de munca se suspenda de drept ?n următoarele
situaţii:

d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;

pe perioada exercitarii serviciului militar se suspenda contractul de munca si neprestandu-se munca nu este perioada de vechime in munca.dar asa cum va spunea si doamna Popa este stagiu asimilat pentru pensie doar nu si pentru somaj

Scoala indiferent de ce natura este , scoala profesionala, postliceala, colegiu sau facultate nu este vechime in munca.Numai daca in timp ce efectuati studiile ati fi lucrat pe baza de contract de munca da ,ar fi stagiu de cotizare la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2013
Studiile se valorifica drept vechime la pensionare, la fel si armata, ca stagii asimilate. Dar nu pentru somaj. Poate ati mai lucrat in timpul studiilor si dupa finalizarea lor in asa fel incat sa rezulte 3 ani vechime pentru calcularea somajului, altfel e o gresala undeva. Pentru absolvetii someri, indemnizatia este in cuantum fix de 50% din ISR, adica 250 de lei timp de 6 luni.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Marius Ion alexei delimart adriana iancu Gratiela Petrescu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024