ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul indemnizatie de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am lucrat 30 ani la IACM si am fost disponibilizata cu art 55 lit b (acordul partilor) in data de 31.08.2013. Intre 01.09 si 30.09.2013, am lucrat la o societate comerciala care mi-a desfacut contractul de munca cu art 65 alin 1. Beneficiind de somaj conf legii am depus dosarul la AJOFM in data de 05.10.2013. Mi s-a calculat o indemnizatie de somaj in cuantum de 1360 lei.
In data de 20.10.2013 am primit decizia de somaj cu indemnizatia in cuantum de 720 lei. Mi s-a explicat ca diferenta provine din neluarea in calcul a bonusului primit de la IACM. Mentionez ca salariul brut din luna August 2013 (ultima lucrata la IACM) s-a constituit din salariul pe respectiva luna plus bonusul acordat. Pt intreaga suma s-au retinut cotele pt somaj (exista si pot prezenta acte doveditoare). Intrebarea mea este: de ce nu s-a luat in calcul si bonusul din luna August 2013 la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj? Mi s-a spus (de catre cei de la AJOFM) ca s-a schimbat Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2013 si ca aceasta suma s-ar fi luat in calcul numai daca eu pot dovedi ca firma mi-ar fi dat acesti bani si daca nu plecam.
Eu m-am uitat in Codul Fiscal si nu am gasit astfel de precizari. Va multumesc mult!

Popescu Ariadna
 User  Popescu Ariadna
a intrebat la 16 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Popescu Ariadna
 User Popescu Ariadna
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Dec. 2013
Multumesc pentru raspuns. Suma pe care nu o ia AJOFM la calculul indemnizatiei este bonus si nu plata compensatorie (cum doresc dinsii sa o considere). Pentru acesta suma s-au platit de catre firma si de catre angajat (respectiv de mine), toate contributiile, inclusiv somajul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Dec. 2013
Incetarea cu acordul partilor nu este acelasi lucru cu disponibilizarea, este o incetare la o data agreata de parti. Disponibilizarea inseamna concediere de regula prin desfiintarea postului, ceea ce nu este cazul aici.

Referitor la acea suma, se ia in calcul salariul brute realizat in ultimele 12 luni si pentru care, pe langa celelalte obligatorii, s-a platit si contributia la somaj. Se face dovada ei catre AJOFM.

Nu stiu sa va spun eu de ce nu s-au luat in calcul acea suma, acel detaliu trebuie clarificat la ei. Daca acela este de fapt un salariu compensatoriu atunci este corect ce spun ei, pentru ca nu se plateste somajul pentru acest tip de venit. Dar daca este un bonus inclus in salariul brut atunci as spune ca este un abuz din partea lor si trebuie mers la ei pentru lamuriri, eventual contestata decizia aceea.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Viviana Serni Radu Anton adriana iancu Marius Ion George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024