ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sunt actele necesare pentru a beneficia de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez si actele necesare pentru a beneficia de indemnizatia de somaj? Mentionez ca ma aflu in perioada de preaviz, ca urmare a desfiintarii postului, dupa terminarea concediului de crestere a copilului.
Cand se incheie cele 20 de zile lucratoare de preaviz, avand in vedere ca, prin informarea primita in data de 14 octombrie, se specifica faptul ca incepand cu data de 15.10, se desfiinteaza postul si ca voi fi in preaviz (fara a se mentiona exact cand expira acest preaviz)? Dupa calculul meu, asta inseamna ca ultima zi de preaviz ar fi in 11 noiembrie... insa nu stiu sigur. Actele incheiate de fostul angajator ca urmare a incetarii CIM, pot fi facute si mai devreme? De exemplu, in 8 noiembrie, cand mi-au spus sa ma prezint la firma pentru a incheia totul!?

Multumesc!

Adaugata in: Somaj
Ana Maria
 User  Ana Maria
a intrebat la 30 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria
 User Ana Maria
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Multumesc pentru informatii!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Preavizul este de minim 20 de zile lucratoare, vedeti ce apare si in contractul dvs de munca referitor la acest aspect, previzul trebuie sa fie cuprins in contract. Ultima zi de preaviz ar trebui sa fie intr-adevar 11.11.2013, cel mai devreme, cu incetarea CIM in data de 12.11, ziua imediat urmatoare.

Decizia de incetare, fisa de lichidare si adeverinta de vechime se intocmesc in data incetarii, in mod normal si adeverinta cu stagiul de cotizare tot cam atunci se incheie, dar poate fi completata si mai devreme. Dosarul pentru somaj il depuneti incepand cu data incetarii, nu mai devreme.

Daca ei v-au spus ca vor incheierea situatiei in 8 noiembrie, inseamna ca nu au calculat corect preavizul pentru ca el incepe sa curga ziua urmatoare celei in care vi se comunica notificarea, nu in aceeasi zi. Mai ales ca au trecut desfiintarea postului din data de 15, deci aceea este prima zi de preaviz in mod normal.

Documentele necesare pentru obtinerea somajului sunt mentionate pe site-ul AJOFM sau vi se pot comunica direct la sediul institutiei.

Puteti incerca aici http://www.bucuresti.anofm.ro/acte_ind.htm sau aici http://ajofmbn.ro/Acte_necesare.htm, de exemplu. Sunt aceleasi documente peste tot.

ART. - Legea 76/2002 actualziata
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii raporturilor de munca; [...]
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Verificati si legalitatea acelei concedieri, mai ales ca sunteti dupa CIC si exista ceva restirctii de concediere la nivel legislativ in privinta salariatilor reveniti din CIC, asa cum va spuneam si anterior.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024