ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu pre si post natal in somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt insarcinata, in somaj si urmeaza sa nasc in 10 aprilie. Pentru ca este mult mai avantajos din punct de vedere financiar m-am gandit sa suspend somajul si sa intru in concediu de maternitate din data de 20 ianuarie. Este vreo problema daca se intampla sa nasc mai tarziu si nu imi raman cele 42 de zile de post natal? Tin neaparat sa iau concediul acum in ianuarie pentru ca baza de calcul a indemnizatiei sa o constituie lunile decembrie-iulie cand am fost angajata si am avut venituri mai mari.
Credeti ca este posibil sa pierd indemnizatia de crestere a copilului daca nu imi raman cele minim 42 de zile de concediu dupa nastere?

V Adi
 User  V Adi
a intrebat la 09 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului v adi la 13 Ian. 2014
Chiar daca aveti 89 de zile de medical in ultimele 12 luni, aveti dreptul la un maxim de 183 de zile de medical in decursul a 12 luni. E drept ca incepand cu cea de-a 91-a zi de medical aveti nevoie de acordul Casei de Pensii, trebuie sa va vada comisia de evaluare.

Puteti intra si in concediu prenatal, nu va opreste nicio lege sa faceti acest lucru in situatia dvs. Somajul se suspenda odata cu intrarea in concediul de maternitate, dar acesta din urma nu se intrerupe, nu aveti pauza intre prenatal si postnatal. Sunt unul in continuarea celuilalat.

Singura dvs grija din cate inteleg este cea financiara. Altfel, din punctul meu de vedere ar trebui sa ramane in somaj pana la intrarea in concediul de materniate si apoi in CIC, cand somajul se va suspenda si il veti relua la cerere dupa terminarea perioadei de crestere copil. In rest, dvs ar trebui sa beneficiati de crestere copil si maternitate fara probleme.

Daca acea perioada de 89 de zile de medical, o parte din ea cel putin., ati efectuat-o in timpul somajului cu respectarea termenului de 24 de ore pentru prezentarea certificatului medical catre AJOFM atunci perioada de somaj a fost suspendata si implicit prelungita pana la finalul medicalului. Daca nu, cat timp sunteti in somaj pana la intrarea in maternitate chiar nu aveti de ce sa va ingrijorati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
V Adi
 User V Adi
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Ian. 2014
Concediu medical normal nu pot lua pt ca am avut 89 de zile in ultimele 12 luni....sunt disperata, oare nu pot relua iar somajul pana la implinirea celor 42 de zile?Sau nu exista alta solutie? Va rog indrumati-ma, habar nu am ce sa fac
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2014
Da, este o problema si puteti pierde indemnizatia de crestere copil. Concediul de lauzie trebuie sa fie de minim 42 de zile, prin lege. Iar dvs fiind asigurata pentru acesta prin plata contributiei de catre agentia de somaj aveti obligatia efectuarii lui.

Puteti intra in concediul pentru boala obisnuita daca doriti neaparat sa intrerupeti somajul acum si apoi in cel pentru maternitate. Dar in calculul indemnizatiei pentru maternitate va intra si cea pentru medical anterioara.

Iar in indemnizatia crestere copil intra concediul prenatal si alte concedii medicale din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii daca va fi cazul, salariul si indemnizatia de somaj.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024