ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conditiile necesare pentru acordarea indemnizatiei de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Am si eu nevoie de cateva informatii : O angajata a firmei , careia ii expira concediul de crestere a copilului , de doi ani , vrea sa stie daca , dupa expirarea suspendarii , poate lua somaj si care sunt conditiile de acordare a somajului in acest caz , ce documente trebuie sa ii elibereze firma ? In cazul in care trebuie eliberata o adeverinta cu veniturile realizate , acestea se iau dinaintea suspendarii ?
Va multumesc frumos !

Adaugata in: Somaj
Teo Si Tatiana
 User  Teo Si Tatiana
a intrebat la 16 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Apr. 2015
Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele detalii, inainte de a recurge la concediere, si anume:

Ca sa poate intra in somaj, asa cum v-a raspuns si colega mea, trebuie sa apara o incetare a contractului pe motive neimptuabile salariateie. Insa conform OUG 111/2010 salariata revenita din CIC nu poate fi concediata timp de 6 luni de la revenirea definitiva, cu exceptia situatililor de tip faliment sau reorganizare judiciara, sau daca salariata a beneficiat deja de aceasta forma de protectie pentru o nastere anterioara, in baza actului normativ. Altfel, o astfel de concediere va fi ilegala.

Pentru oncediul pentru crestere copiul e bine de subliniat statutul lui de stagiu asimilat, deci el intra in calcul procentului diferential pentru indemizatia de somaj, pe langa stagiu efectiv realizat, ca perioada de vechime.

Nu va grabiti deci cu o astfel de concediere, chiar daca salariata cere acest lucru. Cat timp nu sunt aplicabile situatiile redate intrati in ilegalitate.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 17 Apr. 2015
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa indeplineasca conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni si incetrea contractului individual de munca sa se faca din motive neimputabile salariatei.Prima conditie este indeplinita, deoarece perioada concediului de crestere copil reprezinta stagiu de cotizare pentru somaj conform OUG 111.2010,Art.22:

(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a-i inceta contractul individual de munca din motive neimputabile, angajatorul trebuie sa desfiinteze postul si sa o concedieze cu art.65 din Codul Muncii.
Angajatorul va elibera o decizie de incetare a CIM, cat si o adeverinta de vechime in care apare precizat si concediul crestere copil. Tot angajatorul va completa adeverinta privind stagiul de cotizare la somaj, care se regaseste in anexa 26 a HG 174/2002 privind norma de aplicare a legii 76/2002.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024