ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract de comision. Obligatiile platitorului de venit


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Societatea noastra incheie contracte de comision cu persoane fizice. Ce obligatii declarative avem si ce impozite la stat si la bugetul asigurarilor sociale?

Mihaela Vranciu
 User  Mihaela Vranciu
a intrebat la 14 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Andreescu
 Expert George Andreescu (Specialist, Morgan Sol Romania)
a raspuns la intrebare la 06 Iul. 2011
Contractul de comision este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita comision.

Pe cale de consecinta, persoanele fizice au obligatia de a solicita autorizarea ca persoane fizice independente, urmand ca, in aceasta calitate sa incheie contractele de comision. O persoana fizica neautorizata poate incheia contracte de comision, ocazional, pur intamplator. In acest caz, platitorul veniturilor are obligatia retinerii si virarii impozitului pe venit, conform art. 52 si art. 52 indice 1 din Codul fiscal plata anticipata de 10% sau plata finala de 16%, in functie de optiunea beneficiarului de venit.

Indiferent daca are sau nu calitatea de salariat, persoana fizica are obligatia declararii si achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile Legii 95/2006.

In privinta contributiei de asigurari sociale, daca persoana fizica are calitatea de salariat, nu exista obligatia declararii si achitarii contributiei.
Daca persoana fizica nu are si calitatea de salariat si obtine, exclusiv din contracte de comision sau din alte activitati independente, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut 2.022 lei in anul 2011, este obligata sa se asigure in sistemul public de pensii conform art. 6 pct. IV din Legea 263/2010.

Persoana fizica este obligata sa declare un nivel minim de venituri asigurate de 35% din castigul salarial mediu brut si maxim de 5 ori valoarea acestuia si sa achite contributia de asigurari sociale la nivelul cotei integrale corespunzatoare conditiilor de munca conform art. 31 si art. 36 din Legea 263/2010.

Impozitul pe venit se declara prin formularele:
- 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;
- 205 ???Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit???.

La sistemul asigurarilor pentru somaj, cel care obtine venituri din contracte de comision activitati independente se poate asigura optional, conform art.20 din Legea 76/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoana juridica are obligatii de a retine, vira si declara numai in ceea ce priveste impozitul pe venit.

Alte intrebari despre Somaj