ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum pot sa plec de la firma si sa imi iau somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine .
La firma care lucrez , au mai ramas doi angajati . Eu din ianuarie ,pina in martie am fost in concediu medical . Din data de 20 martie sint in concediu fara plata . Am dat firma in judecata pentru salarii restante si pentru neplata concediilor medicale . Doresc sa plec de la ei . Cum trebuie sa procedez ca sa pot beneficia de somaj ? Cu art 65 alin 1 din Codul Muncii , pot beneficia de somaj ? Daca imi aproba plecarea cu drept de somaj trebuie sa mai stau la serviciu cele 20 de zile ? De platit nu ma plateste . Daca imi aproba sa plec si nu imi da dreptul ptr somaj - la intelegerea partilor , nu am dreptul la somaj , ce trebuie sa fac ? ITM , nu te ajuta . Iti spune sa ii dau in judecata . Eu lucrez la ei de 11 ani .
Ce ma sfatiuti sa fac si cum sa procedez . Va multumesc mult.

Cristi Simion
 User  Cristi Simion
a intrebat la 25 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Mai. 2015
Cei de la ITM au dreptate, este vorba de drepturi salariale neacordate conform contractului si a legii, situatie care se incadreaza la litigiu de munca si se solutioneaza numai in instanta de judecata.

Referitor la somaj, acesta se acorda numai daca incetarea contractului de munca are loc dintr-un motiv neimputabil dvs si de regula la initiativa angajatorului si nu a dvs. Incetarea prin desfiintare postului permite intrarea in somaj insa nu se solicita de catre angajat. Mai mult, aceasta implica acordarea preavizului minim de 20 de zile, este un drept la care nu puteti renunta prin lege iar angajatorul este obligat, tot prin lege, sa il acorde. Pe perioada preavizului, indiferent de tipul lui (demisie sau concediere) contractul de munca isi produce in continuare efectele ca si pana atunci, ceea ce inseamna ca vi se acorda salariul corespunzator. Daca nu se intampla asa, din nou mergeti in instanta. Incetarea cu acordul partilor sau demisia nu permit acordarea somajului. Mai mult, ca sa primiti acest drept este obligatoriu sa indepliniti conditia stagiului minim de 12 luni in ultimele 24 anterioare datei la care depuneti cererea pentru somaj. Concediul fara plata afecteaza acest stagiu in mod negativ, el nu se ia in considerare la stabilirea stagiului pentru ca este perioada neplatita si necontributiva la sistemele de asigurari sociale.

Atat timp cat ati declansat deja procedura in instanta, recomandarea mea ar fi sa mergeti mai departe cu procedura si eventual incercati, cat sunteti in CFP, sa va gasiti un alt loc de munca si apoi sa incetati prin demisie fara preaviz (in baza art 81 (8) din Codul muncii) sau prin acordul partilor (art. 55 b) din Codul muncii).


Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Ioana Popa adriana iancu Viviana Serni Radu Anton alexei delimart