ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum se calculeaza indemnizatia de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum se calculeaza somajul, am fost incadrata in anul 1983, pana in 2014; am lucrat fara intreruperi, dar am fost de 2 ori in somaj; se tine cont de concediile medicale?

Multumesc,

Patrascu Aurelia

Aurelia Patrascu
 User  Aurelia Patrascu
a intrebat la 25 Feb. 2014
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 27 Feb. 2014
Revin, imi cer scuze, am recitit raspunsul dvs si am inteles ce vreti sa spuneti de fapt cu concediul de odihna.

Aveti dreptate cu perioada anterioara intrari in vigoare a legii, este legea 1 din 1991, si nu 1990, publicata in ianuarie 1991. Legea 1/1990 este alt cadru normativ cu alte directii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Feb. 2014
Practic pentru lunile in care angajatul efectueaza CO nu se aplica o suspendare a contractului de munca, angajatul primit salariul integral si eventual si o indemnizatie. Ambele sunt venituri supuse contributiilor si impozitarii. Cred ca dvs confundati cu concediul medical, care este cu totul altceva si are alt regim intr-adevar cand vine vorba de stagiu de cotizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 27 Feb. 2014
Referitor la vechime, nu am spus altceva si nu vad rostul corecturii. Poate nu inteleg eu ce vreti sa spuneti.

Cat despre CO, va rog sa ii spuneti unde este precizat ca nu se platesc contributii pe durata lui, atat timp cat angajatul primeste salariul integral, si cum anume afecteaza el stagiile de cotizare si vechimea in munca, pe baza caror prevederi legislative ati ajuns la aceasta concluzie?!

CO nu suspenda contractul de munca, este drept acordat in natura, cu salariu si indemnizatie supuse contributiilor, nu vad motivul petnru care ar afecta stagiul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2014
Important este sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni.Stagiu de cotizare inseamna perioada in care ati contribuit la somaj .In stagiu de cotizare intra din concediile medicale doar primele 5 zile care se suporta din fondul angajatorului si pentru care se contribuie la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Feb. 2014
Doar vechimea in munca pana la data intrarii in vogoare a Legii 1 din 1990 se asimileaza stagiului de cotizare la somaj.Somajul acordat in baza acestei legi este vechime in munca pentru stabilirea unor drepturi de spor vechime, concediu de odihna care se acorda in baza acestui criteriu dar nu este si stagiu de cotizare la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Feb. 2014
ART. 36
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de somaj prevazute de Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile ulterioare, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se asimileaza cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii in munca, prevazuta la alin. (1), se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevazute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2014
Perioada de somaj acordata anterior intrarii in vigoare a legii 76/2002 se asmilieaza stagiului de cotizare, ca vechime in munca, pentru stabilirea perioadei de acordare a indemnizatiei si a procentului diferential prevazut la art. 39 din lege. Perioadele de somaj acordare in baza acesti legi nu se iau in calcul pentru un nou drept de acelasi tip.

Concediile medical suporatate din bugetul angajatorului intra in calculul stagiului de cotizare si a indemnizatiei, nu si cele suportate de catre FNUASS.

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

ART. 33^1
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

ART. 34
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, daca aceasta nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsa intre data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu si data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare in munca, daca aceasta perioada nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. j).

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Radu Anton G Stancu Gratiela Petrescu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua. Sunt absolvent al facultatii de economie cu licenta in management, am urmat cursurile de master la aceeasi...[citeste mai mult]
Publicat la data 20 Iul. 2021 7 raspunsuri
BunÄ? ziua. Cumnata mea este nÄ?scutÄ? ??n 01.09.1960. Are vechime de 25 ani ??i a muncit ca ??i coafezÄ? cu salariul...[citeste mai mult]
Publicat la data 17 Iul. 2021 1 raspuns