ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Doresc raspuns


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in concediu de crestere a copilului 2010-2012. Mai sunt 2 luni pana expira acest concediu, mai exact pe data de 2 mai. Inainte de nastere am lucrat 6 ani fara intrerupere si am cotizat la stat. Din 2008-2010 am avut loc de munca pe perioada determinata. Contractul imi expira in luna august 2010 cand deja copilul meu era nascut.
1. Am dreptul la somaj?
2. Ce acte sunt necesare pentru somaj si de unde le procur, tinand cont ca nu mai am angajator. Mentionez ca am sunat la cei care dau somajul sa-i intreb daca am dreptul acesta si nu au stiut sa-mi raspunda. Multumesc.

Adaugata in: Somaj Email maketing
Iuliana Moise
 User  Iuliana Moise
a intrebat la 21 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2012
Da, aveti dreptul la somaj, fiind indeplinita conditia stagiului de cotizare.

Perioada de concediu crestere copil este asimilata stagiului de cotizare in sensul in care nu afecteaza stagiul de cotizare si nici indemnizatia de somaj. Calculul indemnizatiei de somaj se face in baza stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in concediu pentru crestere copil, indemnizatia pentru crestere copil nu intra in acest calcul.

Art 34 - Legea 76/2002
1 indice 1: La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. 1 lit. a, nu se iau in calcul:
a perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.

Concediul crestere copil reprezinta perioada de suspendare la initiativa angajatului, iar indemnizatia nu este platita de catre angajator.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2012
Consultati urmatorul site pentru a vedea ce acte trebuie sa prezentati pentru a obtine indemnizatie de somaj

http://www.bucuresti.anofm.ro/acte_ind.htm
Extras din OUG 111?2010
ART. 22
1 Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1, art. 6, art. 9 alin. 5 si 6 si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
2 Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. 1, art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Cu alte cuvinte, perioada in care ati fost in CIC, este perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea dobandirii drepturilor stabilite de Legea 76/2002, legea somajului. Puteti depune dosar pentru indemnizatie de somaj.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024