ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

In ce conditii pot beneficia iar de somaj ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In ultimul an calendaristic 2014 am avut urmatoarea situatie profesionala;
3 luni de somaj (ianuarie-martie) apoi angajat pe perioada determinata de
3 luni cu prelungire pe inca 3 luni (aprilie-septembrie) ,revenire iar in somaj
pentru luna octombrie (experirare perioada determinata) apoi angajare in noiembrie pe perioada determinata de 3luni(noiembrie-februarie) dar intrerupta cu art.55 lit.b cu demisie in luna decembrie si desigur conform legislatiei nu am mai putut relua somajul.
Avand in vedere istoricul de mai sus in ce conditii pot sa beneficiez iar de somaj ?.Sunt aceleasi conditii ca la inceput cu analiza ultimilor 2 ani lucrati cu contributie de minim 1 an +articol care se impune de exemplu 56 i de la ultimul loc de munca(pe scurt spus sa imi gasesc de lucru cu contract pe perioada determinata si pot reveni apoi iar in somaj) sau sunt altele avand in vedere ca am beneficiat de 4 luni de somaj in 2014?
Legat de ? le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive care nu li se pot imputa? cum pot fi acestea ,pe ce perioada minima pot fi(pot fi contracte de munca pe perioada determinata de o luna) ,tipul formei de angajare (pot fi de exemplu si conventii civile pe perioada determinata de o luna )



Adaugata in: Somaj
Subtirelu Danut
 User  Subtirelu Danut
a intrebat la 14 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Subtirelu Danut la 16 Ian. 2015
Dl. Subtirelu, va recomand si eu dvs sa incercati sa fiti mai putin agresiv in raspunsuri. Astfel de interventii vor fi editate de moderatori. Colega mea v-a raspuns cat se poate de corect, din pacate insa exprimarea dvs este destul de greu de urmarit, fiind foarte greoaie si cu multe paranteze. Ati intrebat daca sunt aceleasi conditii ca cele aplicate la intrarea anterioara in somaj, de exemplu. Raspunsul si mai simplu ar fi fost "Da", si cat se poate de la obiect.

Art. 55 lit b) nu este temei pentru demisie, ci incetare cu acordul partilor.

Conventiile civile nu au nicio relevanta pentru acordarea indemnizatiei pentru ca nu se plateste contributie la somaj pentru acest tip de contract. (aici as putea constata ca AJOFM v-a dat un raspuns incomplet sau chiar gresit). Contributia la somaj este optionala, caz in care ati fi nevoit sa platiti individual contributia integrala de 1%.

Un contract de munca poate fi incheiat si pentru o zi, nu exista o perioada minima legala, ci una maxima de 36 de luni. Niciun contract, indiferent de tipul lui, nu este limitat legal la o durata minima.

Ca sa obtineti acel stagiu minim de care v-a povestit colega mea, in mod cert un contract de o luna nu va ajuta cu nimic.

In plus, stagiul de cotizare se poate realiza prin incheierea unui contract direct cu AJOFM si plata individuala a contributiei de 1%. AJOFM pare sa nu va fi dat acest detaliu.

Iata ca la intrebarile dvs se pot acorda mai multe raspunsuri.

Niciodata, cel putin in baza legii 76/2002, perioadele de somaj nu s-au luat in calcul pentru un alt drept similar. Deci cu atat mai mult nu s-ar face acest lucru acum.

Articolele redate de colega mea sunt cele care ar permite intrarea in somaj dupa o eventuala incetare a CIM.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Subtirelu Danut
 User Subtirelu Danut
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2015
Am fost astazi si m-am interesat la AJOFM Buzau primind urmatorul raspuns;
in cazul situatiei descrise de mine in istoricul din 2014 avand in vedere ca dosarul de somaj s-a deschis in ianuarie 2014 si am intrerupt somajul incadrandu-ma in munca in martie 2014 din acel moment se va contabiliza din nou cuantumul de 1 an cotizat din ultimii doi ani lucrati.Deci din martie 2014 si pana in prezent am doar 6 luni care se pot lua in calcul (vezi in istoric perioadele lucrate ,cele de somaj nu se iau in calcul) si trebuie sa lucrez inca 6 luni (ultimul loc de munca sa se incadreze in situatiile descrise de dvs in raspuns) ca sa ma pot inscrie iar in somaj
Ma asteptam de la dvs sa-mi dati acest raspuns ! nu pura teorie ce prevede legislatia
In aceasta situatie eu totusi va multumesc ptr.raspuns ,dar pentru toata lumea cu probleme de legislatia muncii este cel mai bine sa se duca sa se intereseze direct la AJOFM-ul de care apartin .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2015
Pentru a primi indemnizatia de somaj trebuie sa indepliniti cumulativ mai multe conditii: sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii si contractul individual de munca sa inceteze din motive neimputabile dumneavoastra.
Articolele din Codul muncii :
-Art. 56. - (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
lit. b), e), f), h) si j),
-Art 61 al c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
-Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
- Art. 66. - Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva
-Art. 94. - (1) Contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024