ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara. Sunt angajata din 03.06.2013 la actualul loc de munca, in iulie 2014 urmeaza sa nasc. Deoarece angajatorul nu a fost de acord cu concediile medicale,am fost sfatuita de contabilul firmei respective sa intru in somaj la data de 03.06.2014,respectiv un an de la angajare.

Intrebarea este daca pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului din somaj si cum se procedeaza mai exact cu depunerea dosarului.Va multumesc, toate cele bune !

Adaugata in: Somaj
Maria Anca
 User  Maria Anca
a intrebat la 14 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florina Boianschi
 User Florina Boianschi
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Apr. 2014
1.Ati informat in scris angajatorul ca sunteti gravida?Ati primit un raport scris de la medical de medicina muncii?Ati luat concediul medical(fie ca boala obisnuita?,normal era cf.OUG 96/2003) si angajatorul nu l-a primit?
2.Puteti sa o faceti de acum incolo: faceti informare scrisa angajatorului ca sunteti gravida+ adeverinta de la medical specialist ca sunteti gravida,luati nr,inregistrare la informare si la 3 zile intrati in concediul de boala,il vizati la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract(cel care va elibereaza Fisa de aptitudine dupa controlul medical la angajare si periodic),dupa care intrati in concediu medical.Fiecare concediu medical obtinut trebuie vizat de medicul de medicina muncii
3.Sfatul contabilului este in favoarea angajatorului.Nu am inteles de ce vreti sa intrati in concediu medical: nu va simtiti bine si va este frica sa nu faceti avort? atunci procedati cf.OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.Daca totusi va simtiti bine,dar nu puteti sta 8 ore la munca zilnic puteti opta pentru reducerea programului de lucru la 6 ore fara sa va diminueze salariul si alte drepturi.
4.Ca sa puteti obtine niste drepturi trebuie sa cunoasteti bine OUG 96/2003.Niciun angajator nu-si poate permite sa incalce prevederile ordonantei,pentru ca acolo se prevede ca este obligat sa informeze in scris ITM ca are o salariata gravida,iar ITM este obligat sa vina sa constate riscurile de la locul de munca si programul de protectie acordat gravidei.
5.Daca nu faceti nimic din ce v-am scris ,somajul este cea mai proasta solutie pentru dvs si cea mai buna pentru angajator.Ezitarea dvs cu aceasta postare ma duce cu gandul ca nu vreti sa-l suparati,dar cand in curand veti fi mama si trebuie sa invatati sa va luptati pentru copilul dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Apr. 2014
Inca un lucru: daca ar fi sa intrati in somaj, puteti sa beneficiati de concediul de maternitate si crestere copil pe parcrusul perioadei, acestea ducand la suspendarea somajului. Concediile medicale vor fi platite de catre AJOFM la indemnizatia crestere copil de aceeasi autoritate care ar plati si in cazul in care ati intra in concediu de la locul de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Apr. 2014
Somajul nu se acorda la sfatul contabilului, personal tind sa cred ca este o masura abuziva prin care se incearca incetarea raportului de munca incheiat cu dvs., pe cai nu foarte ortodoxe. Si am sa detaliez.

In cazul salariatului, incadrat cu contract individual de munca pe baza prevederilor din Codul muncii republicat, somajul se acorda numai in cazul unei incetari a contractului de munca printr-o concediere din motive neimputabile salariatului. Aceste motive ar putea fi desfiintarea postului sau necorespundere profesionala, exemplu, sau alte motive din aceasta categorie, recunoscute astfel de normele de aplicare a legii somajului. O alta varianta ar fi incetarea de drept a contractului de munca, la data pana la care a fost incheiat, daca intr-adevar este vorba de un contract incheiat pe perioada determinata.

Pentru salariata insarcinata , incadrata pe perioada nedeterminata sau chiar determinata, lucrurile sunt putin diferite. Angajatorul, atat timp cat a fost informat in scris referitor la aparitia sarcinii, prin cerere scrisa insotita de dovada medicala, nu poate dispune concedierea salariatei pe durata sarcinii. Exceptie fac doar situatiile de faliment, reorganizare judiciara sau dizolvare a angajatorului. In cazul contractului de munca pe durata determinata aceste poate inceta de drept prin expirare, nefiind echivalenta cu o concediere.

Ca atare, in cazul dvs., nu se poate pune problema intrarii in somaj fara unul din aceste tipuri de incetare.

Cat despre concedii medicale, ele nu depind de preferinta angajatorului. Concediul medical se acorda de catre medic, inclusiv cel pentru maternitate. Iar concediul pentru lauzie este obligatoriu prin lege, pentru o durata minima de 42 de zile. Cat timp medicul a eliberat un certificat medical, in mod corect, iar acest certificat ajunge la angajatorul dvs. in termenul legal (pana la data de 5 a lunii urmatoare), angajatorul are obligatia de a inregistra acel concediu si a va plati indemnizatia cuvenita pe parcursul lui. Certificatul medical are rolul de ordin de plata pentru angajator. Pentru perioadele suportate de FNUASS el isi poate recupera banii de la CNAS. Este drept ca dureaza procedura, dar se poate face.

In concluzie, recomandarea mea ar fi sa aveti mare grija la procedurile abordate de angajator. Aveti ca baze legale referitoare la drepturile cuvenite in timpul sarcinii si dupa nastere OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, Legea 53/2003 - Codul muncii republicat, OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile medical, OUG 111/2010 privind concediul crestere copil si indemnizatia lunara, Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati.

Alte intrebari despre Somaj