ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in ccc pana la sfarsitul lunii septembrie, firma la care am functia de baza urmeaza sa-mi desfaca CIM prin concediere, deci nefiind incetare din motive imputabile, eu trebuie sa primesc somaj. Insa mai am un CIM cu timp partial de 2 ore - daca contractul inceteaza prin acordul partilor sau demisiedeci la cererea mea mai pot beneficia de somaj?

Adaugata in: Somaj
Elena Popa
 User  Elena Popa
a intrebat la 16 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Iun. 2012
Indemnizatia de somaj se acorda simultan cu veniturile din categoria celor autorizate, nu si cu veniturile de natura salariala. Acest lucru este explicit in cuprinsul legii somajului cat si in normele de aplicare ale legii. Daca persoana se va incadra pe perioada determinata de maxim 12 luni se poate suspenda somajul dar nu se acorda simultan cu salariul.

ART. 15 - Normele de aplicare a legii 76/2002, HG 174/2002 actualizata.
1 ??omerii prev??zu??i la art. 17 din lege, care realizeaz?? venituri din activit????i autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemniza??ie de ??omaj ??n condi??iile art. 34 alin. 1, respectiv alin. 3 din lege, dac?? dovedesc c?? acele venituri nu dep????esc salariul de baz?? minim brut pe ??ar?? garantat in plat??, ??n vigoare ??n luna pentru care se face dovada.
2 Prin activit????i autorizate potrivit legii se ??n??elege activit????ile economice desf????urate de persoane fizice ??n mod independent ??i de asocia??iile familiale ??n baza autoriza??iei de func??ionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozi??iilor legale speciale, precum ??i activit????ile desf????urate ??n calitate de asociat ??n cadrul societ????ilor comerciale.

Chiar daca functia de baza inceteaza din motive neimputabile salariatului, ma indoiesc ca cei de la ANOFM nu vor tine cont de aceasta incetare prin acordul partilor sau demisie. Refuzul se poate manifesta si prin demisie, aceasta fiind actul de incetare din initiativa salariatului.

ART. 42 0 legea 76/2002
1 Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2012
Indepliniti conditiile de somaj de la angajatorul de baza. Practic documentele de somaj le prezentati de la acest angajator. Important este, ca urmare a CIM cu timp partial , sa nu aveti un venit mai mare de 500 lei chiar daca prestati munca in baza acestuia,.Indemnizatia de somaj nu se acorda daca aveti un venit mai mare decat indicatorul social de referinta care pentru anul 2012 este de 500lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2012
Opinia mea este ca s-ar putea sa pierdeti dreptul la somaj, daca deja detineti un loc de munca la care renuntati de buna voie, chiar daca in cazul celui de-al doilea raport de munca intervine concedierea pe motive neimputabile dvs ca salariat. Cei de la somaj ar putea tine cont de acest aspect. Daca postul pe care il ocupati cu program de 2 ore corespunde pregatirii dvs. sau nivelului de studii, ati putea intra sub incidenta art. 42 din legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

ART. 42
1 Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Fie el si cu 2 ore, dvs aveti un loc de munca la care renuntati de buna voie. Verificati si cu cei de la ANOFM, insa din cunostintele mele, astfel de cazuri nu au avut ca rezultat acordare indemnizatiei de somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Iun. 2012
DA,beneficiati,in conditiile prezentate de dvs.Perioada in care ati fost in CCC ,constituie perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj
ART. 22 din OUG 111 DIN 2010
1 Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1, art. 6, art. 9 alin. 5 si 6 si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Perioada in care ati fost in CCC este perioada asimilata pentru a be

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024