ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Indemnizatie somaj tehnic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Somajul tehnic se acordă pentru două săptămâni dacă angajatorul nu mai are de muncă cu mine pe această perioadă?

Adaugata in: Somaj
Marius Bugheanu
 User  Marius Bugheanu
a intrebat la 12 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Nov. 2013
Perioada de intrerupere / reducere temporara activiatii se staibileste la nivelul angajatorului, de catre asociatul unic sau in baza unei decizii AGA daca sunt mai multi asociati. Durata ei poate fi si de doua saptamani, poate fi si mai mare. Legea nu stabileste o durata minima sau maxima.

Nu primiti indemnizatie de somaj in acest timp, ca nu sunteti inscris la AJOFM ca somer. Este o masura dispusa in baza codului muncii, denuimta si "somaj tehnic". Primit o indemnizatie din bugetul de salarii, reprezentand 75% din salariul de incadare. Aceasta indemnizatie are regim salarial, ceea ce inseamna ca se impoziteaza si vi se platesc contributiile obligatorii aferente.

Daca perioada se prelungeste peste 30 de zile lucratoare se poate recurge la masura reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile, in baza unei noi decizii de suspendare. Amebele situatii sunt temeiuri de suspendare a contractului de munca.

Art. 52 - Codul muncii republicat, legea 53/2003
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.......................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.........................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu adriana iancu Marius Ion alexei delimart G Stancu violeta Georgescu