ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Instiintare somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! LA MULTI ANI!
Cu cat timp inainte de a trimite salariatii in somaj o firma are obligatia de a instiinta AJOFM?

Adaugata in: Somaj Resurse umane
Lucian Lungu
 User  Lucian Lungu
a intrebat la 09 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Ian. 2013
Aici gresiti. Vedeti ca exista legi speciale care prevad incadrarea anumitor persoane cu contract pe perioada determinata (acel alineat h) ), asa cum este cazul voluntarilor militari, sau al persoanelor cu handicap. Mai mult, caracterul sezonier al activitatii nu implica desfiintarea postului. Este cazul salariatilor din construcii, care au activitate sezoniera. Putin probabil sa aiba proiecte de constructii pe timp de iarna, cand temperaturile pot duce la deteriorarea rapida a materioalelor. Dar aceata este o alta discutie.

Chiar articolul pe care l-ati redat contine alineate care va contrazic.

Am sa detaliez un pic dupa care v-as sugera sa ne oprim aici pentru ca ne abatem de la speta prezentata initial:

I. Art. 12 alin. 2 si art. 37 din cuprinsul Regulamentului de aplicare a legii 188/2000 privind executorii judecatoresti, ce prevad intocmirea unui CIM pe perioada determinata pe durata stagiului in cazul notarilor stagiari, spre exemplu, si al executorilor judecatoresti:

"Art. 12. - 2 Durata stagiului este de 2 ani, calculata de la data incheierii contractului individual de munca.

Art. 37. (1) In termen de 20 de zile de la validarea rezultatelor se va proceda la incheierea contractului de munca in conditiile art. 19 si 21 din lege si ale art. 14 din prezentul regulament.

(2) Executorul judecatoresc care refuza incheierea contractului individual de munca, desi si-a exprimat optiunea de a angaja in anul respectiv in cadrul biroului sau un executor judecatoresc stagiar ai aceasta optiune a fost aprobata de Consiliul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si cuprinsa in ordinul de actualizare emis de ministrul justitiei, raspunde disciplinar conform art. 44 lit. c din lege."

II. Potrivit art. 6 si 7 din legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, angajatorul va incheia cu un tanar aflat in dificultate si expus riscului de a fi exclus profesional un CIM pe perioada determinata de minim 1 an si maxim la 2 ani.

"Art. 6
1 In scopul integrarii sau reintegrarii in munca persoanele prevazute la art. 5 pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de Agentie, in baza unui contract de solidaritate.
2 Contractul de solidaritate poate fi incheiat intre tanarul beneficiar si Agentie pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin de un an.
3 In sensul prezentei legi, termenul angajator nu exclude nici o entitate care, potrivit legislatiei in vigoare, are dreptul sa incadreze in munca personal.

Art. 7
In baza contractului de solidaritate angajatorul prevazut la art. 6 alin. 3 va incheia cu tanarul un contract individual de munca pe durata determinata, egala cu cea a contractului de solidaritate."

III. O alta situatie pentru care legea prevede intocmirea unui CIM pe perioada determinata este ucenicia, potrivit art. 7 alin. 1 din Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.

"Art. 7
1 Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni."

IV. Un contract pe perioada determinata poate fi intocmit si cu elevii care au capatate drept deplin de munca sau cu studentii aflati in vacanta scolara, caz in care angajatorul va beneficia de un stimulent de 50%, potrivit art. 1 din Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

"Art. 1
Angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 3
Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar, prevazut la art.1, este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. "

V. In cuprinsul Legii 258/2007 referitoare la practica elevilor si a studentilor este stipulat faptul ca partenerul de practica poate angaja un student sau elev cu CIM pe durata de terminata, pe durata efecturarii stagiului de practica:

"Art. 21
Pe perioada de practica, partenerul de practica il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei."

VI. Exista legi speciale care prevad intocmirea unui CIM pe perioada determinata in cazul in care persoana in cauza este chemata in scopul indeplinirii serviciului militar sauy pentru concentrare, sau daca au semnat un CIM cu unitati militarea drept rezervisti voluntari, in calitate de soldati sau gradati. Aceste elemente sunt stipulate prin Art. 73 din Legea 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare si Art. 57 din legea 384/2006 privind statutul soldatilor

VII. O alta situatie prevazuta de lege in care se pot intocmi CIM pe perioada determinata o reprezinta angajarea personalului navigant, asa cum prevede OUG 42/1997 privind transportul maritim si pe caile navigabile interioare, consolidata prin OUG 70/2008. In acest caz intcmesc contracte individuale de ambarcare, pe o perioada determinata, data fiind faptul ca ambarcare are loc doar pe astfel de perioade.

VIII. Art. 16 alin. 1 din OUG 21/2007 privind institutiile si companiile de spectacole si concerte precum si activitati de impresariat artistic prevede intocmirea contractului de munca de regula pe perioada nedeterminata, dar si pe perioada determinata pe durata stagiunii sau a productiei artistice, in functie de caz.

" Art. 13
1) Pentru personalul institutiilor de spectacole sau concerte, contractele individuale de munca se pot incheia, potrivit legii, astfel:
a) pe durata nedeterminata, de regula;
b) pe durata determinata, inclusiv pe stagiune sau productie artistica.
2) Incadrarea personalului din institutiile de spectacole sau concerte potrivit alin. 1 se face pe baza de concurs ori de examen, organizat in conditiile legii.
3) In cazul contractelor individuale de munca incheiate potrivit prevederilor alin. 1 lit. b, angajarea se poate face si in mod direct, prin acordul partilor.
4) Contractele individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata inainte de intrarea in vigoare a) prezentei ordonante pot fi modificate, prin acordul partilor, in contracte pe durata determinata."

IX. Angajarea unui asistent maternal profesionist poate fi facuta pe o perioada determinata, potrivit prevederilor HG 679/2003, contractul intocmandu-se pe perioada valabilitatii atestatului detinut de acesta.

"Art. 8
2) Contractul individual de munca se incheie pe perioada de valabilitate a atestatului."

X. CIM pot fi intocmite pe o perioada determinata si in baza prevederilor Legii 1/2011 a educatiei, art. 287 alin. 18, art. 294.

"Art. 287 (18) In departamente, scoli doctorale, unitati sau centre de cercetare si microproductie poate functiona pe posturi distincte si personal de cercetare cu contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata.

Art. 294
(1) Angajarea pe un post didactic sau de cercetare se face, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata. Angajarea pe perioada nedeterminata pe orice functie didactica sau de cercetare este posibila numai prin concurs public, organizat de institutia de invatamant superior, dupa obtinerea titlului de doctor.
(2) La concursul pentru un post didactic sau de cercetare pot participa cetateni romani ori straini, fara nicio discriminare, in conditiile legii.
(3) Prin exceptie de la prevederile legislatiei muncii, durata unei perioade determinate este de maximum 3 ani.
(4) Prin exceptie, studentii-doctoranzi pot fi angajati pe o perioada determinata de maximum 5 ani.
(5) Contractul de angajare pe perioada determinata incheiat intre universitate si membri ai personalului didactic si de cercetare in urma unui concurs poate fi reinnoit, in functie de rezultatele profesionale personale, evaluate pe baza criteriilor adoptate de senatul universitar, precum si in functie de nevoile de angajare si de resursele financiare ale institutiei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

Mai mult, daca incadrati un pensionar pe perioada determinata, nu reiese de nicaieri ca dupa incetarea contracutlui sau se va inchide si postul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Ian. 2013
Un CIM pe perioada determinata se inchei atunci cand este nevoie de prestarea muncii pana la data incetarii , munca temporara, sezoniera Odata cu incetarea CIM postul in mod normal nu mai exista,Daca insa mai este nevoie de acest post se poate prelungi CIM
Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Fac exceptie cazurile in care sunt inlocuiti titularii de post pe perioada suspendarii CIM si asa cum spuneti dvs in cazul pensionarilor
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Ian. 2013
Ce redati dvs din codul muncii prevede obligativitatea angajatorului de a apela la ANOFM in cazurile mentionate de lege pentru incadrarea persoanei respective, in cazul in care nu are posturi vacante pe care sa le prezinte salaraitului in cauza. Dar postul vacant se anunta catre ANOFM, legea este destul de clara de altfel.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Ian. 2013
Incetarea de drept poate insemna incetarea unui contract pe perioada determinata, asta nu inseamna ca postul nu mai exista. La fel si in cazul in care salariatul se pensioneaza, postul exista in continuare dar se elibereaza si poate fi incadrata o alta persoana pe postul respectiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Ian. 2013
Notificare la AJOMF se face la concedieri care tin de persoana salariatului respectiv necorespundere profesionala si inaptitudine fizica si pshihica.Chiar daca salariatii beneficiaza de somaj si la incetarea de drept nu se pune problema notificarii AJOMF.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
ANOFM trebuie informat referitor la vacantarea postului in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea postului.

ART. 10
(1) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditati au obligatia de a comunica lunar agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul date privind numarul somerilor mediati si incadrati in munca.

In cazul desfiintarii postului nu este cazul, pentru ca nu este vorba de vacantare ci de inchiderea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Ian. 2013
Somajul nu se acorda numai in cazul concedierii pe motivul desfiintarii postului, sunt si alte motive in baza carora o concediere poate da angajatului dreptul de a beneficia de somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
Se respecta prevederea de mai jos
Art. 64 din codul muncii republcat
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris
consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Dupa cum observati pentru concediere in baza art 65 din codul muncii nu se creaza acesta obligatie
Art. 76
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024