ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori sa stiu daca pot solicita somaj in cazul in care lucrez de 8 luni ca muncitor necalificat. In vara lui 2012 am terminat invatamantul superior la stat si as dori sa lucrez in domeniu daca se poate sau as dori sa urmez un curs nou de calificare oferit de ANOFM.

In ultimele 24 de luni am fost angajat cel putin 12 luni ca sa pot beneficia de somaj. Cui ma adresez pentru somaj? Multumesc.

Adaugata in: Somaj
Florin Bora
 User  Florin Bora
a intrebat la 11 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Bora la 14 Ian. 2013
Va inteleg. Probleme de tip hartuire si amenintare se pot solutiona in instanta sau prin ITM, cu atat mai mult daca aveti dovezi.

Sambata si duminica nu pot fi ore suplimentare, ceva nu este in regula acolo. Ele se ponteaza diferit, au un alt regim de compensare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Bora
 User Florin Bora
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Ian. 2013
1. Repausul de doua zile este in week-end (sambata si duminica) . Programul de lucru este de luni pana vineri, 8 ore pe zi (40 zile pe saptamana), 3 schimburi, drept urmare sambata si duminica sunt ore suplimentare....

2. Nu doresc sa imi dau demisia, ce alta solutie mai am avand in vedere ca:
- sa te certi si sa te injuri e normal;
- sa fi amenintat cu penalizari si sa te trimita sa iti dai demisia e normal;
- sa lucrezi mai mult decat e prevazut in fisa postului e normal;
- etc.

Mi se intampla si mie mai rar in ultima perioada pentru ca am ales sa lucrez mai mult decat se cuvine, dar se intampla si celorlalti colegii de serviciu mult mai des...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Ian. 2013
Art. 266
Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Bora la 11 Ian. 2013
Referitor la CFP, ca sa puteti fi pontat intr-un astfel de liber este obligatoriu sa existe o cerere din partea dvs pentru acordarea lui, si aprobata de angajator. In caz contrar masura este abuziva iar angajatorul poate fi sanctionat.

ITM va da curs solicitarii dvs, daca o inaintati. Daca nu apelati la ajutorul lor, evident ca nu va fi nicio autoritate care sa monitorizeze situatia, sa o verifice si sa o sanctioneze cand este cazul.

Pentru drepturile salariale neachitate, actiunea in instanta este scutita de taxa de timbru si taxa judiciara (Codul muncii republicat). La fel si in cazul nerespectarii prevederilor din Contractul colectiv de munca.

Art. 268
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
.......
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.


Art. 270
Cauzele prevazute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Bora la 11 Ian. 2013
Munca in week-end nu este munca suplimentara, are un alt regim de compensare. Se acorda un spor la salariu in mod obligatoriu, iar cuantumul lui se stabileste prin CCM sau CIM, depinde de caz. Se poate intampla sa nu existe CCM la nivel de unitate, caz in care se negociata in CIM. Asa cum v-a spus si dna Miha, acest spor poate fi de 1%, legea nu prevede un procent minim sau maxim. Pe langa spor, ar trebui sa aveti si alte doua zile libere din saptamana drept repaus saptamanal. Acordarea acestui drept este obligatorie si nu optionala.

Munca suplimentara este acea munca ce depaseste numarul normal de ore (40) din saptamana de lucru (luni - vineri inclusiv). Elese compenseaza cu timp liber platit acordat in 60 de zile de la efectuarea orelor, sau printr-un spor de minm 75% la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate.

Postul nu are cum a nu fie fix, altfel nu s-ar putea incheia un contract de munca. El este prevazut undeva in statul de functii si in organigrama. Nu se poate incheia un contract pentru un post care nu exista.

Legea somajului nu prevede nici pe de parte ce redati dvs, nu stiu de unde aceasta informatie. Legea prevede ca beneficiaza de prevederile legii si aceste persoane, dar nu ca beneficiaza de indemnizatie.

ART. 17 - Legea 76/2002 stabileste ca:
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;

Or in cazul dvs, daca va dati demisia nu aveti acest drept. Normele de aplicare a legii 76/2002 nu includ demisia printre motivele neimputabile salariatului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Bora
 User Florin Bora
a raspuns userului diana miha la 11 Ian. 2013
In mod indirect am dedus. BA au cum sa ma bage in CFP pentru ca stiu ca nu am ce sa le fac. Daca ma duc la ITM nu stiu cat o sa ma bage aia in seama, in judecata nu ii pot da pt ca nu am bani.

Da, orele suplimentare (sambata, duminica, in cursul saptamani peste cele 8 ore de lucru normale) figureaza in contractul colectiva de munca ca fiind platite cu 200%.

Postul nu se poate desfinat pentru a putea sa ma trimita in somaj pt ca nu e un post fix, aceeasi functie o au si ceilalti aproximativ 2000 de angajati. Angajati noi, nu toti, sunt certati si li se spune sa isi bage lichidarea (demisia).

Fie ca ai 2 clase sau 15, ai 20 de ani sau 50, ai avut probleme cu legea sau alcoolul sau nu, e acelasi lucru. Ca angajator stii ce oameni ai si profiti de ei sa faca cum spui tu pentru ca nu prea au de ales, altcineva nu ii mai angajeaza.
Daca pleci, "sunt destui la poata care vor sa se angajeze" - vorba lor.

Deci n-am dreptul al somaj desi:

?n baza Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj si stimularea ocupării
fortei de muncă, cu modificările si completările ulterioare, beneficiarii indemnizatiei de somaj
sunt persoanele care se pot găsi ?n una din următoarele situatii:

...
ocupă un loc de muncă si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
...

Care ar fi acele motive pentru care as putea beneficia de somaj? MULTUMESC.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 11 Ian. 2013
Nu stiu de unde ati dedus din raspunsul meu ca trebuie sa va taie din salariu si alte lucruri. Cert e ca nu au cum sa va bage in cfp fara acordul dumneavoastra. Ceva acolo nu e in regula. Sambetele se platesc printr-un spor de weekend aplicat la salariu de incadrare care poate fi si de 1%, nu de 200% cum spuneti dumneavostra. Decat daca acest spor este inclus in regulament de ordine interioara sau in contractul colectiva de munca. Nu va dati demisia. Spuneti-le macar ca vreti sa beneficiati de somaj si sa va concedieze din motive ce nu tin de dumneavoastra, cum ar fi desfiintare de post. Daca va concediaza pentru abateri disciplinare nu beneficiati de somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Bora
 User Florin Bora
a raspuns userului diana miha la 11 Ian. 2013
Din raspunsul dvs trebuie sa inteleg ca si luna asta mai trebuie sa imi taie 200 lei din salariu pentru ca ma va trece in CFP, pentru ca nu am zile de concediu, pentru ca din data de 1 pana pe 4 ianuarie nu am lucrat.

Sa inteleg ca sambatele ma vor obliga sa vin la lucru fara sa fiu platit, numai cu recuperare pentru alte zile cand vor ei, nu sa te plateasca cu 200% cum ar fi corect.
Daca nu vrei sa vi sambata te ameninta ca te da afara... motivele pot continua.

In acest caz, de ce un angajat mai plateste somajul daca e fortat sa isi dea demisia???
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 11 Ian. 2013
Daca lucrati, singura posibilitate sa beneficiati de somaj e sa va concedieze firma din motive ce nu tin de persoana dumneavoastra. Daca va dati demisia nu beneficiati de somaj.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024