ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

procedura concedierii in baza art. 65 al.1


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am un angajat care s-a accidentat in timpul lui liber. A venit cu concediu medical din data de 23 pana pe 30 septembrie. Am vorbit cu dansul si se pare ca doctorul de familie i-a mai dat concediul medical pana pe data de 15.10.2013 si apoi o sa-l mai prelungeasca pana pe data de 31.10.2013.
Din cate am inteles eu, dupa spusele angajatului, el nu se simte mai bine si nu o sa mai poata sa onoreze activitatea pe care dansul o avea in societate. De aceea noi dupa ce nu mai are concediul medical vrem sa putem sa-i acordam somajul (avand o varsta mai inaintata 57 ani). De aceea va rog sa-mi spuneti care sunt exact demersurile pentru a putea sa-l concediem in baza art 65 aliniatul 1. (informare ca se desfiinteaza postul, preavizul, decizia de incetare).

Noi ca societate daca desfiintam acest post al lui putem sa mai angajam pe acest post un alt angajat in baza organigramei unde aceasta prevede mai multe locuri (pe organigrama sunt prevazute 4 locuri pe acest post si sunt ocupate doar 2 din care unul este acest om).

Va multumesc!

Adaugata in: Somaj
Vasile Monica
 User  Vasile Monica
a intrebat la 07 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 07 Oct. 2013
Suspendare se face de drept, dvs nu suspendati nimic si nu operati in Revisal. Ea are la baza certificatul medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Monica
 User Vasile Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Oct. 2013
Atunci o sa-i suspend contractul de munca din data de 23 09.2013 si pana la ce data daca eu nu stiu pana cand il are s-au fac suspendarile de fiecare data cand imi aduce concediu medical?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 07 Oct. 2013
El poate fi inlocuit pe perioada concediului medical, temporar, prin incadrarea altei persoane pe perioada determinata pana la revenirea titularului. Pentru ca CM este perioada de suspendare de drept a contractului de munca, in baza certificatului medical prezentat de salariat, iar codul muncii permite inlocuirea lui temporara asa cum am precizat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 07 Oct. 2013
Nu aveti inca documentul medical ca sa puteti decide daca mai este sau nu apt de munca, pe de o parte. Pe de alta, ca sa se poata pensiona pentru invaliditate trebuie acordul Comisiei medicale de la Casa de pensii, iar daca acestia considera ca persoana si-a pierdut partial sau total capacitatea de munca se va putea pensiona, altfel nu. Fara recomandarea medicala a comisiei nu are cum.

Lasati salariatul sa beneficieze de concediile medicale la care are dreptul, pentru inceput. Daca intervine decizia organelor medicale competente referitoare la inaptitudinea lui atunci dispuneti incetarea pe acest temei. Deocamdata el este in medical pana la finalul lunii deci oricum nu puteti interveni nicium.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Monica
 User Vasile Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Oct. 2013
Din punctul nostru de vedere nu vrem sa renuntam la acest om , insa el nu mai este apt de munca si nu mai poate executa ceea ce el facea in societate ( fizic nu mai poate lucra deoarece si-a fracturat umarul ). Daca aduce acea scrisoare medicala in care poate fi concediat in baza art 61 alin c.
Noi vrem sa facem in asa fel incat sa -i fie si lui bine avand in vedere varsta.
Nu stiu daca se poate sa fie pensionat pe caz de boala?

Avand in vedere ca este sub supraveghere medicala acum, eu nu pot face nimic pana acest domn nu termina cu concediile medicale. Incerc sa caut o solutie , s-au poate imi dati dumneavoastra cum trebuie sa procedez.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Oct. 2013
In cazul unei concedieri ca urmare a desfiintarii postului se notifica angajatul in scris, notificare prin care i se comunica motivele desfiintarii postului si perioada de preaviz de care va beneficia, precum si data de la care se va desfiinta postul. Preavizul minim este de 20 de zile lucratoare intr-un astfel de caz, perioada platita la fel ca si pana atunci.

Dupa finalizarea preavizului, in ziua imediat urmatoare ultimei zile lucrate de sarlariat, contractul inceteaza in temeiul art. 65 (1) si se intocmeste o decizie de concediere in baza careia se opereaza incetarea in Revisal, in aceeasi zi.

Dvs. nu aveti un post uc 4 locuri, ci patru posturi pentru aceeasi functie. Pe un post se poate incadra o singura persoana, este postul ocupat de un salariat. Iar functia este ceea ce apare in COR ca denumire.

Daca desfiintati un post din patru, avand in prezent doar doua din ele ocupate, iar ca urmare a desfiintari renuntati la unul din cei doi salariati, ramaneti cu 2 posturi vacante si un post ocupat, pentru aceeasi functie. Pe cele doua posturi puteti oricand incadra oameni noi. Insa pe postul desfiintat nu aveti cum sa incadrati alti salariati, pentru ca postul nu va mai exista. Primul pas ar fi sa il reinfiintati si apoi sa ajungeti la incadrarea unei persoane noi. Cat timp insa aveti inca doua posturi identice libere, s-ar justifica, din punctul meu de vedere, reinfiintarea lui dupa ce le ocupati pe cele doua.

Ca o apreciere personala, aveti grija totusi sa nu ridicati suspiciuni. Este posibil ca daca angajatul contesta decizia de concediere in instanta sa fiti intrebata si de ce nu ati desfiintati posturile ramase libere inainte de a renunta la acest salariat. Dvs. inteleg insa ca porniti de la problema sa medicala, deci temeiul concedierii, daca exista organe medicale autorizate care sa fi emis sau sa emita un document in acest sens, ar trebui sa fie inaptitudinea fizica. In plus, cand aveti doi salariati care ocupa pozitii echivalente, atunci cand doriti sa desfintati unul din posturi, recomandat este sa aveti si o evaluare anterioare ca sa alegeti intre ei pe criterii si mai obiective. Angajatul concediat se poate intreba de ce el si nu colegul sau. Plus de asta, motivul concediului medical ar fi unul discriminatoriu, daca nu exista o dicizie a organelor competente in acest sens si care sa permita o concediere pe motive medicale.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion George Andreescu Radu Anton Ioana Popa Gratiela Petrescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024