ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Procedura pentru a beneficia de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ieri am fost anuntata verbal de catre sef ca sunt concediata. Este vorba de o firma mica, mai anume un butic non-stop. Mentionez ca lucrez la acest angajator de aproape 2 ani, cred eu cu plati neintrerupte la CAS etc. Contractul nu l-am avut intrerupt niciodata si nu am avut concediu luat niciodata pentru ca "nu se practica" la aceasta firma. Mi s-a cerut sa-mi semnez demisia la zi si nu am vrut. Am inteles ca pentru somaj am nevoie de niste acte de la el si sa nu-i semnez nimic panace nu le primesc. De asemenea habar nu am daca mi-a facut sau nu carnet de munca desi angajata legal stiu ca am fost.
Ma poate ajuta cineva cu o descriere a procedurii pe care trebuie sa o urmez.? Imi dau seama ca e un subiect mult discutat dar vreau sa pricep clar ce trebuie sa fac in continuare.
Multumesc

Adaugata in: Somaj
Luisa Borta
 User  Luisa Borta
a intrebat la 20 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luisa Borta
 User Luisa Borta
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2013
Da, am semnat un contract. Da, seful incearca sa-mi forteze m ana. Si nu, nu a fost vorba de nici un preaviz. Daca inteleg bine tot ce imi trebuie de la angajator extract din Revisal si adeverinta de la fisc. Motivul concedierii trebuie prevazut conform articolului 65 obligatoriu? Pentru ca stiu ca trebuie sa fiu foarte atenta, ma astept sa-mi bage strambe si sa completeze aiurea acestea doar sa ma incurce. El vroia sa scape rapid de mine si de aceea insista cu demisia, in momentul in care ma duc si-i cer acte pentru somaj pentru ca ma concediaza nu-i va pica bine. Nu vreau sa ma lungesc cu toata povestea asta ca deja sunt satula, desi stiu ca am temei si pentru actiune legala. Si nu ma astept sa primesc nici un ban pe asa zisele 20 de zile de preaviz. Ma multumesc daca reusesc sa-mi fac somajul. Multumesc de raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Feb. 2013
Din ianuarie 2011 nu se mai deschid astfel de documente.Tinand cont de faptul ca dna lucreaza de 2 ani, nu are cum sa aiba un astfel de document deschis. Ce spuneti dvs se aplica pentru carnetele de munca existente la acel moment.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2013
Carnetele de munca trebuiau date pe baza de proces verbal de predare primire titularului pana la aceasta data
Art 279 din codul muncii republicat
(3) Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predareprimire.
(4) Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data prevazuta la alin. (3) , in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului gabriela Arghir la 20 Feb. 2013
Decizia de incetare poatea avea la baza si un alt motiv, nu este obligatoriu sa fie desfiintarea postului ca sa poata beneficia de somaj. Important este ca motivul concedierii sa nu fie unul imputabil salariatului..

CIM se inregistreaza la ITM doar prin Revisal, insa neinregistrarea lui nu duce la pierderea drepturile ce decurg din acest statut.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2013
Somajul il puteti primi daca intervine o concediere pe motive neimputabile dvs., altfel nu aveti cum. Demisia nu va da acest drept si in plus nu poate fi fortata de catre angajator, nu este legal.

Incetarea contractului de munca nu poate avea loc verbal, trebuie sa existe o devcizie scrisa, este consecinta juridica a incheierii contractului de munca in forma scrisa. Trebuie sa primiti o notificare de concediere intemeiata, cat si o decozie de concediere, dupa efectuarea preavizului de minim 20 de zile calendaristice.

Nu se poate pune problema ca ati fost concediata cat timp nu ati primit nimic scris in acesa directie. Probabil angajatorul va forteaza mana sa plecati neavand un temei legal si obiectiv pentru a va concedia. Insa recomandarea mea ar fi sa nu cedati presiunilor, pentru ca pierdeti dreptul la somaj.

Referitor la cartea de munca ele nu se mai fac de la inceputul anului 2011, deci nu aveti cum sa primti un astfel de document. Daca ati semant cu el un contract de munca inainte de a incepe activitatea, atunci sunteti in regula, ati lucrat legal si foarte probabil sa aveti si contributiile platite. Dupa cum se comporta angajatorul si din ce relatati tind sa cred ca exisa un contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2013
In primul rand, ati semnat vreun contract de munca la angajare, acum 2 ani? Este inregistrat la ITM acel contract? Daca va dati demisia nu beneficiati de somaj.Trebuie sa va dea preaviz de 20 zile lucratoare, pt. care va plateste normal si va prezentati la serviciu.La sfarsitul celor 20 de zile,lucratoare, va face si va inmaneaza decizia de incetare CIM.Abia atunci se poate spune ca v-ati incheiat activitatea legal in firma.Dv. va faceti dosarul de somaj care trebuie sa contina:copie CI, carnetul de munca (copie+original),dezicie de incetare CIM, extras din Revisal(vi-l da angajatorul), adeverinta medicala, adeverinta de la Fisc, anexa 26 la norme( v-o da completata angajatorul) si un dosar cu sina.Astea trebuiesc depuse in 10 zile de la data incetarii CIM-ului.
DV. trebuie sa semnati decizia de incetare CIM, care va fie in baza art. 65(1), nu altfel.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024