ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se acorda somaj dupa 6 luni de contributie la pensie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.

Am platit contributie timp de 6 luni (244 lei) la casa de pensii pentru a-mi merge vechimea in munca. Nu am un job, in 2012 nu mi-am platit contributie, si am inceput sa platesc din iulie anul curent. Daca doresc sa intrerup si sa nu mai platesc aceasta contributie, pot beneficia de somaj (dupa doar 6 luni achitate), sau trebuie sa contribui un an luna de luna pentru a putea beneficia de somaj?

Va multumesc frumos.

O seara buna !

Cu stima,
Claudia S.

Adaugata in: Somaj
Claudia Samson
 User  Claudia Samson
a intrebat la 15 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2013
Contributia platita pentru pensii nu va asigura dreptul la indemnizaita somaj. Ca a puteti beneficia de acest tip de venit trebuie sa incheiati contract de munca cu Agentia de somaj locala si sa realizati un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii, platind contributia aferenta acestui tip de asigurari.

Nu sunt suficiente 6 luni de contributie la somaj, iar cele 6 luni de contributie la pensie nu va ajuta cu absolut nimic.

ART. 5 - Legea somajului nr. 76/2002
In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

IV. somer ? persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

V. stagiu de cotizare ? perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj.

VI. asigurat ? persoana fizica ce realizeaza venituri, potrivit legii, si pentru care angajatorul este obligat sa retina si sa plateasca contributia individuala de asigurari pentru somaj, precum si persoana care se asigura prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj.

VII. indemnizatie de somaj ? o compensatie partiala a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de munca sau a veniturilor absolventilor institutiilor de invatamant care nu s-au putut incadra in munca.

ART. 20
Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, intreprinzatori persoane fizice, titulari ai intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale;
d) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit.a)-d).

ART. 22
(1) Persoanele prevazute la art. 20 pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni G Stancu Radu Anton alexei delimart adriana iancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024