ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate intra in somaj dupa concediu crestere copil?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In luna ianuarie copilul meu va implini 2 ani.As dori sa stiu care sunt conditiile prin care eu pot in intra in somaj dupa aceasta data.Va multumesc

Adaugata in: Somaj Crestere copil
Despa Nicoleta
 User  Despa Nicoleta
a intrebat la 09 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Niță
 User Ion Niță (Șef Departament juridic și resurse umane, SC Georom Internațional SA)
a raspuns la intrebare la 16 Dec. 2014
conform art 25 alin (2) coroborat cu alin.(3) din OUG 111/2010-privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor este interzis angajatorului sa dispună ?ncetarea raporturilor de munca sau de serviciu timp de 6 luni după revenirea salariatei din concediu pt.cresterea copilului. exceptia este doar in cazul concedierii ca urmare a reorganizarii judiciare sau falimentului angajatorului.( alin.4) In consecinta concedierea in temeiul art.65 alin (1) din codul muncii poate avea loc după cele 6 luni de la reluarea activitații, daca angajatorul nu se afla in situatia exceptiei. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie a angajatorului acesta va fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 1000-2500 lei ( art.26).
Art. 25
(2)Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a)salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b)salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3)Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4)Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 09 Dec. 2014
Puteti beneficia de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj si daca va inceteaza contractul individual de munca din motive neimputabile dumneavostra.
OUG 111.2010:
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Deoarece concediul de crestere copil reprezinta stagiu de cotizare pentru somaj, intruniti conditia stagiului de cotizare.
Pentru a doua conditie puteti discuta cu angajatorul sa va desfiinteze postul si sa va concedieze cu art.65 din Codul Muncii.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024