Somaj
ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A
Urmareste
Daca doresc sa angajez o persoana aflata in somaj, ce acte trebuie sa ii cer si ce alte lucruri ar trebui sa am in vedere? Va multumesc.
Daca doresc sa angajez o persoana aflata in somaj, ce acte trebuie sa ii cer si ce alte lucruri ar trebui sa am in vedere? Va multumesc.
Adaugata in:
User Cristina Kcrista
a intrebat la 09 Nov. 2011
a intrebat la 09 Nov. 2011
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
2 raspunsuri
User Cristina Kcrista
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Nov. 2011
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Nov. 2011
Va multumesc pentru ajutorul acordat, dar va multumesc si anticipat pentru viitoarele raspunsuri acordate intrebarilor mele.
Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Nov. 2011
a raspuns la intrebare la 10 Nov. 2011
Pe langa documentele obligatorii la angajare, persoana aflata in somaj ar trebui sa va puna la dispozitie o dovada conform careia primeste indemnizatie de somaj si este inregistrata ca somer.
Angajatorii care inceheie un raport de munca cu someri trebuie au anumite facilitati dar si obligatii. Toate acestea sunt stipulate in legea 76/2002, art. 77 - 93
"Sectiunea 3 - Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor
Art. 77
Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin:
a subventionarea locurilor de munca;
b acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca;
c acordarea unor facilitati.
1. Subventionarea locurilor de munca
Art. 78
1 Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul realizarii unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale.
2 Pot fi subventionate din sursele prevazute la alin. 1, in principal, urmatoarele categorii de servicii:
a servicii publice de refacere si intretinere a infrastructurii, de ecologizare si de realizare a unor lucrari edilitare, organizate de autoritatile publice locale, de firme private sau organizatii neguvernamentale, cu avizul administratiei publice locale;
b servicii sociale care cuprind activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autoritatile publice locale, organizatii neguvernamentale si alte organisme, in conditiile legii.
Art. 79
1 Subventiile prevazute la art. 78 alin. 1 se acorda angajatorilor pe o perioada de cel mult 12 luni, la solicitarea autoritatilor publice locale, pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca, din randul somerilor, pentru servicii de natura celor prevazute la art. 78 alin. 2.
2 Cuantumul subventiei acordate este de 70% din salariul de baza minim brut pe tara pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca, din randul somerilor.
Art. 80
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare.
2 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara in vigoare.
Art. 81
Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Art. 82
In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Art. 83
1 Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
2 Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani prevazut la alin. 1, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj.
3 Prevederile alin. 2 nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
4 Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Art. 84
1 In perioada celor 3 ani, prevazuta la art. 83 alin. 1, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii.
2 Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala prevazuta la alin.1 vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Art. 85
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
2 De aceleasi facilitati beneficiaza si angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
3 Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. 1 si 2, anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana si dobanzile aferente, calculate la nivelul celor acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj.
4 Prevederile alin. 3 nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
2. Acordarea de credite in conditii avantajoase
Art. 86
1 Pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase.
2 Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi infiintate, pentru o perioada de cel mult 3 ani, pentru investitii, inclusiv perioada de gratie de maximum 6 luni si, respectiv, 1 an pentru asigurarea productiei, cu o dobanda de 50% din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala a Romaniei.
3 Beneficiarii de credite acordate in conditiile prevazute la alin. 2 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a sa aiba cel mult 250 de angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca sau de serviciu;
b activitatea de baza sa se realizeze in productie, servicii sau in turism;
c pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
d personalul incadrat in conditiile prevazute la lit. c sa fie mentinut in activitate cel putin 3 ani;
e locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite in conditiile alin. 2 sa nu fie locurile de munca vacante, rezultate in urma disponibilizarilor de personal in ultimele 12 luni premergatoare incheierii contractului de creditare.
4 Somerii care se obliga sa infiinteze intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si ca persoane fizice autorizate au prioritate la obtinerea creditelor, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. 2 si 3.
Art. 87
Suma totala care poate fi utilizata pentru acordarea de credite si cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat se vor stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Art. 88
1 In cazul in care persoanele angajate din randul somerilor sunt disponibilizate anterior implinirii celor 3 ani de la incadrare, angajatorul este obligat ca, in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data disponibilizarii, sa incadreze someri pe locurile de munca devenite vacante.
2 Obligatia prevazuta la alin. 1 revine angajatorilor si in situatia in care persoanele angajate pe noile locuri de munca create nu provin din randul somerilor.
3 Pe perioada derularii contractului de creditare angajatorul nu poate reduce numarul de posturi existent in unitate la data acordarii creditului.
Art. 89
1 In cazul nerespectarii conditiei prevazute la art. 86 alin. 3 lit. c, angajatorul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca creat si neocupat.
2 In cazul nerespectarii obligatiei prevazute la art. 88 alin. 1 si 2, angajatorul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca creat si neocupat, proportional cu numarul de luni neocupate.
3 In cazul nerespectarii obligatiei prevazute la art. 88 alin. 3, contractul de creditare se reziliaza, iar agentul economic va suporta o penalitate egala cu creditul acordat plus dobanda aferenta, fara a mai avea posibilitatea sa beneficieze de credite in conditiile prezentei legi timp de 3 ani.
Art. 90
Angajatorul poate solicita un nou credit daca a achitat integral creditul anterior, inclusiv dobanzile aferente.
Art. 91
1 Administrarea sumelor alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru acordarea de credite in conditii avantajoase se face de banci sau de agentii autorizate potrivit legii, cu care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca incheie contracte in conditiile prevazute de lege.
2 Banca sau agentia de credite care administreaza fonduri pentru acordarea de credite poarta raspunderea pentru rambursarea sumelor la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Art. 92
Conditiile de acordare si rambursare a creditelor, modul de stabilire a garantiilor, organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru desemnarea bancilor si agentiilor autorizate sa acorde credite din bugetul asigurarilor pentru somaj se vor stabili prin norme metodologice comune ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Bancii Nationale a Romaniei.
3. Facilitati acordate angajatorilor
Art. 93
1 Angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni de la data angajarii, beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj.
2 Reducerea contributiei se acorda incepand din anul fiscal urmator, pentru o perioada de 6 luni, si consta in diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat in conditiile prevazute la alin. 1 din numarul mediu scriptic de personal incadrat cu contract individual de munca din anul respectiv."
Angajatorii care inceheie un raport de munca cu someri trebuie au anumite facilitati dar si obligatii. Toate acestea sunt stipulate in legea 76/2002, art. 77 - 93
"Sectiunea 3 - Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor
Art. 77
Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin:
a subventionarea locurilor de munca;
b acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca;
c acordarea unor facilitati.
1. Subventionarea locurilor de munca
Art. 78
1 Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul realizarii unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale.
2 Pot fi subventionate din sursele prevazute la alin. 1, in principal, urmatoarele categorii de servicii:
a servicii publice de refacere si intretinere a infrastructurii, de ecologizare si de realizare a unor lucrari edilitare, organizate de autoritatile publice locale, de firme private sau organizatii neguvernamentale, cu avizul administratiei publice locale;
b servicii sociale care cuprind activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autoritatile publice locale, organizatii neguvernamentale si alte organisme, in conditiile legii.
Art. 79
1 Subventiile prevazute la art. 78 alin. 1 se acorda angajatorilor pe o perioada de cel mult 12 luni, la solicitarea autoritatilor publice locale, pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca, din randul somerilor, pentru servicii de natura celor prevazute la art. 78 alin. 2.
2 Cuantumul subventiei acordate este de 70% din salariul de baza minim brut pe tara pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca, din randul somerilor.
Art. 80
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare.
2 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara in vigoare.
Art. 81
Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Art. 82
In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Art. 83
1 Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
2 Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani prevazut la alin. 1, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj.
3 Prevederile alin. 2 nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
4 Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Art. 84
1 In perioada celor 3 ani, prevazuta la art. 83 alin. 1, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii.
2 Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala prevazuta la alin.1 vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Art. 85
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
2 De aceleasi facilitati beneficiaza si angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
3 Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. 1 si 2, anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana si dobanzile aferente, calculate la nivelul celor acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj.
4 Prevederile alin. 3 nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
2. Acordarea de credite in conditii avantajoase
Art. 86
1 Pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase.
2 Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi infiintate, pentru o perioada de cel mult 3 ani, pentru investitii, inclusiv perioada de gratie de maximum 6 luni si, respectiv, 1 an pentru asigurarea productiei, cu o dobanda de 50% din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala a Romaniei.
3 Beneficiarii de credite acordate in conditiile prevazute la alin. 2 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a sa aiba cel mult 250 de angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca sau de serviciu;
b activitatea de baza sa se realizeze in productie, servicii sau in turism;
c pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
d personalul incadrat in conditiile prevazute la lit. c sa fie mentinut in activitate cel putin 3 ani;
e locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite in conditiile alin. 2 sa nu fie locurile de munca vacante, rezultate in urma disponibilizarilor de personal in ultimele 12 luni premergatoare incheierii contractului de creditare.
4 Somerii care se obliga sa infiinteze intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si ca persoane fizice autorizate au prioritate la obtinerea creditelor, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. 2 si 3.
Art. 87
Suma totala care poate fi utilizata pentru acordarea de credite si cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat se vor stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Art. 88
1 In cazul in care persoanele angajate din randul somerilor sunt disponibilizate anterior implinirii celor 3 ani de la incadrare, angajatorul este obligat ca, in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data disponibilizarii, sa incadreze someri pe locurile de munca devenite vacante.
2 Obligatia prevazuta la alin. 1 revine angajatorilor si in situatia in care persoanele angajate pe noile locuri de munca create nu provin din randul somerilor.
3 Pe perioada derularii contractului de creditare angajatorul nu poate reduce numarul de posturi existent in unitate la data acordarii creditului.
Art. 89
1 In cazul nerespectarii conditiei prevazute la art. 86 alin. 3 lit. c, angajatorul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca creat si neocupat.
2 In cazul nerespectarii obligatiei prevazute la art. 88 alin. 1 si 2, angajatorul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca creat si neocupat, proportional cu numarul de luni neocupate.
3 In cazul nerespectarii obligatiei prevazute la art. 88 alin. 3, contractul de creditare se reziliaza, iar agentul economic va suporta o penalitate egala cu creditul acordat plus dobanda aferenta, fara a mai avea posibilitatea sa beneficieze de credite in conditiile prezentei legi timp de 3 ani.
Art. 90
Angajatorul poate solicita un nou credit daca a achitat integral creditul anterior, inclusiv dobanzile aferente.
Art. 91
1 Administrarea sumelor alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru acordarea de credite in conditii avantajoase se face de banci sau de agentii autorizate potrivit legii, cu care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca incheie contracte in conditiile prevazute de lege.
2 Banca sau agentia de credite care administreaza fonduri pentru acordarea de credite poarta raspunderea pentru rambursarea sumelor la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Art. 92
Conditiile de acordare si rambursare a creditelor, modul de stabilire a garantiilor, organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru desemnarea bancilor si agentiilor autorizate sa acorde credite din bugetul asigurarilor pentru somaj se vor stabili prin norme metodologice comune ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Bancii Nationale a Romaniei.
3. Facilitati acordate angajatorilor
Art. 93
1 Angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni de la data angajarii, beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj.
2 Reducerea contributiei se acorda incepand din anul fiscal urmator, pentru o perioada de 6 luni, si consta in diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat in conditiile prevazute la alin. 1 din numarul mediu scriptic de personal incadrat cu contract individual de munca din anul respectiv."