ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Un salariat lucreaza de 2 ani la o societate si vrea sa intre in somaj. I se poate desface contractul cu art 61, lit d? Pentru asta mai trebuie alte documente?
Sau cu ce articol i se poate inceta contractul incat angajatorul sa nu aiba probleme? Mentionez ca nu se doreste desfintarea postului.
Multumesc anticipat!

Adaugata in: Somaj
Sorina Caragiani
 User  Sorina Caragiani
a intrebat la 13 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Caragiani la 13 Mai. 2013
Nu neaparat. Ca sa poata beneficia de somaj, contractul de munca al salariatul trebuie sa inceteze dintr-un motiv neimputabil lui. Motivele neimputabile beneficiarului sunt stabilite in norma de aplicare a legii 76/2002, HG 174/2002. Inclusiv pentru concediere pe motivul necorespunderii profesionale se poate acorda somaj daca exista stagiu de cotizare prevazut de lege.

ART. 5 - HG 174/2002
Prin motive neimputabile, ?n sensul art. 17 alin. (1) din lege, se ?nţelege:
a) ?ncetarea raportului de muncă ?n temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) ?ncetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, ?n temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;[...]

In cazul incetarii pentru necorespundere profesionala aveti in vedere si faptul ca legea va obliga sa il informati cu privire la posturile vacante din unitate pe care s-ar putea incadra sau, daca nu exista, sa solicitati ajutorul ANOFM pentru reincadrarea lui.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2013
Somajul, in mod normal, nu se acorda la cererea salariatului, nu este etic si se poate crea un precedent.

Ca sa puteti desface contractul de munca in temeiul art. 61 d trebuie inainte de toate sa parcurgeti procedura de evaluare iar in baza rezultatelor obtinute puteti dispune concedierea pentru necorespundere profesionala.

Art. 63
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Personal nu v-as recomanda sa dati curs solicitarii, ci mai degraba angajatul sa solicite incetarea raportului de munca prin demisie sau acordul partilor cat timp el este cel care doreste incetarea si nu dvs, pentru a nu va complica. Este drept ca va pierde somajul, dar pana la urma, repet, incetarea raportului pe un motiv care sa permita acordarea indemnizatiei de somaj nu se face la initiativa angajatului, cu exceptia incetarii in perioada de proba prin notificare.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu adriana iancu G Stancu Ioana Popa Gratiela Petrescu alexei delimart