ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua !
Ma adresez dvs. cu mai multe probleme legate de somaj:
- cum se calculeaza exact legal indemnizatia/dreptul de somaj? Raspuns din partea angajatilor instititiei de somaj "ce va intereseaza cum se calculeaza indemnizatia - noi introducem datele in calculator si el scoate singur cat este - sa fiti multumit ca primiti cat primiti ca altii nici atata nu au";
- acel procentaj dupa vechime si media venitului lunar/cotizatia ultimelor 12 luni se ia brut sau net si se include si alte drepturi impozabile ca tichete de masa;
- calculul indemnizatiei de somaj este confidential si nu se poate comunica unui membru de familie in cazul cand somerul deja a reusit sa se reangajeze si nu are acces la programul de dimineata a instititiei avand in vedere programul de lucru ?
- in caz de nemultumire a calculului indemnizatiei de somaj, unde te poti adresa ?
Va multumesc, cu stima! Si astept raspuns!

Yenci 68
 User  Yenci 68
a intrebat la 08 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Yenci 68
 User Yenci 68
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2012
Va multumim pentru raspuns!
Nu stim cum deoarece este productia in serie in faze de lucru si nu se ia de bun augur mai ales ca nou angajat daca perturbezi continuitatea liniei de prod., incercam.
La ANOFM exista un dispret total fata nenorocitii necajiti si asa de soarta, se trateaza ca niste carpe ..... etc. cu fel si fel de pretexte de nemultumire, desi greu obtii informatii corecte din partea lor.
Cu stima
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului yenci 68 la 09 Mai. 2012
Am sa incerc sa va raspund la acele intrebari la care inca nu v-am raspuns.

Persoana in cauza este cea care va merge la ANOFM. Daca ea nu se poate deplasa acolo, incercati prin imputernicire notariala, insa inainte de acest lucru verificati cu cei de la ANOFM daca sunt de acord, sa nu intampinati probeleme.

Negociati cu angajatorul in privinta perioadei in care ar trebui sa mergeti la somaj, nu cred ca nu se poate gasi o cale de rezolvare amiabila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Yenci 68
 User Yenci 68
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Mai. 2012
Va multumesc !

- Daca actualul loc de munca nu-mi permite permanent schimbul I cum se procedeaza si pentru cei 30% care se depun lunar ? "Alta persoana daca va merge in locul dvs. va avea nevoie de imputernicire legala." Imputernicire legalizata notarial ?
- "La ANOFM ar trebui sa mergeti in fiecare luna, dumneavoastra si nu alta persoana." Este voba de un membru de familie in numele caruia ma adresez dvs. cu aceasta problema/situatie.
- "Calculul se face in functie de salariile brute pentru care s-a platit contributie" si "se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj." Conform acelui act, adeverinta eliberata de catre fostul angajator trebuie sa cuprinda date privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj in care sunt incluse toate drepturile banesti pentru munca depusa cat si alte drepturi banesti pentru ore suplimentare, cadou sarbatori, premii acord, premii fidelizare, premii fidelitate. Dupa care s-au platit contributiile de somaj, sau se scad ceva procentaje comision ?
- La semnarea "Contractul de asigurare pentru somaj." un exemplar original copie nu-i parvine si celui in cauza/semnatar/parte inclusa in act ?
- Nu corespunde suma comunicata de ANOFM. Cauza? Nepredare exemplar act semnat cu cea conform calculelor prevederilor legislative. Pentru un calcul corect pot sa va trimit datele din adeverinta sau este confidential?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2012
Calculul indemnizatiei nu este atat de confidential, in nici un caz. El se regaseste explicat in cuprinsul legii 76/2002 - legea somajului actualizata.

ART. 39
1 Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. 1, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
2 Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. 1 este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b suma prevazuta la lit. a la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
3 Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, sunt:
a 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
4 Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Calculul se face in functie de salariile brute pentru care s-a platit contributie si care figureaza in cartea de munca / contractul de munca. Tichetele de masa nu se iau in considerare pentru indemnizatia de somaj pentru ca ele fac parte din baza de calcul a constributiilor obligatorii, se plateste doar impozitul nu si celelalte contributii obligatorii precum somajul.

La ANOFM ar trebui sa mergeti in fiecare luna, dumneavoastra si nu alta persoana. Din pacate asa este procedura. Alta persoana daca va merge in locul dvs. va avea nevoie de imputernicire legala.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024