ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Doresc sa stiu daca pot beneficia de somaj in urmatoarele conditii:
Am lucrat din aprilie 2010-iunie 2012 ca barman cu contract de 4 ore, iar contractul mi s-a facut dupa 5 luni de la inceperea lucrului. In urma cu o luna, mi s-au redus programul si salariul fiindca nu mai aveam de munca si am renuntat sa ma mai duc .Va intreb: pot beneficia de somaj in aceste conditii?


Cristian Batinas
 User  Cristian Batinas
a intrebat la 28 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iul. 2012
Daca dvs ati fost cel care a incetat raportul de munca, prin demnisie, atunci nu aveti dreptul la indemnizatie de somaj, incetarea prin demisie fiind considerata de normele de aplicare a legii somajului 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, actualizata, drept motiv imputabil salariatului. Iar conditia de baza este ca raportul sa fi incetat la initiativa angajatorului, pe motive neimputabile salariatului (de ex., prin desfiintarea postului, concediere pentru necorespundere fizica / psihica sau neprofesionala). In plus, pentru a putea beneficia de somaj ar trebui sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24, raportat la norma intreaga de lucru. Astfel ca, daca ati lucrat cu un program de 4 ore pe zi ar trebui sa aveti 2 ani lucrati, dovediti prin contract de munca, pentru a putea beneficia de indemnizatia, ajungand astfel la un stagiu de 1 an asa acum cere legea. Insa dvs inteleg ca din cei doi ani, 5 luni nu figureaza in acte, ceea ce insemana ca acestea nu vor fi considerati vechime in munca, iar daca nu s-au platit contributii cu atat mai mult. Astfel ca stagiu ar putea fi de aproximativ 10,5 luni, mai putin de minimul legal. Din nou, daca pentru acele 5 luni nu s-a platit niciun fel de contributie la somaj.

Art. 35 - Legea 76/2002
(1^2) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.

Insa revin la prima afirmatie, si anume aceea ca demisia va anuleaza dreptul la indemnizatia de somaj, conform legii. Chiar daca ati indepliniti

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton Marius Ion adriana iancu Gratiela Petrescu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024