ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj absolvent liceu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am o intrebare: ce indemnizatie de somaj a putut avea un absolvent de liceu promotia 2012 in perioada oct 2012 martie 2013? Un astfel de absolvent de liceu primeste somaj doar 6 luni? Multumesc pt raspuns. (Absolventul in cauza a promovat examenul de bac in sesiunea din toamna)

Elena M
 User  Elena M
a intrebat la 12 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2013
Un absolvent poate beneficia in conditiile legii de indemnizatie de somaj in valoare de 250 de lei, adica 50% din valorea indicatorului social de referinta de 500 de lei. Indemnizatia se acorda pentru maxim 6 luni.

Un absolvent poate primi acest tip de venit daca in 60 de zile de la absolvire nu reuseste sa se incadreze in munca si face dovada acestui lucru. Asta inseamna ca in cele 60 de zile ar trebui sa fie inscris la AJOFM sau la o insitutie autorizate de plasare a fortei de munca, in calitate de persoana absolventa aflata in cautarea unui loc de munca.

Dreptul se prescrie in termen de 12 luni de la data absolvirii. Ceea ce inseamna ca un dosar depuns dupa scurgerea celor 12 luni va fi automat respins.

Extras din legea somajului nr. 76/2002 actualizata:
Art. 17
(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

ART. 33^1
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

ART. 40
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizatia de somaj prevazuta la alin. (1) se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) si b), o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

ART. 42
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.?
(2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.
(3) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii.


ART. 8 - HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii somajului, actualizata
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se ?ncadreze ?n muncă dacă fac dovada că ?n perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au ?nregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi ?n condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, ?n vederea medierii pentru ?ncadrare ?n muncă.
(2) Dovada ?nregistrării la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, prevăzuţi la alin. (1), se face cu o adeverinţă eliberată de furnizori, prin care se certifică data ?nregistrării persoanei ?n evidenţele proprii.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart violeta Georgescu G Stancu Radu Anton Gratiela Petrescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024