ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj din concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, o intrebare as avea la dumneavoastra, sotia mea in data de 05.09.2014 ar fi trebuit sa se intoarxa la serviciu din concediu de crestere a copilului, problema este ca postul ei cat si proiectul unde lucra sa desfintat anul trecut, fiind angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata.Acum ea daca nu I se ofera alt job ca pe alte mame ca ea le a pus sa si semneze demisia cand au venit la lucru din concediu de crestere a copilului poate opta pentru somaj timp de 6 luni, cum I se calculeaza va rog se ia in considerare cat a luat cat a stat cu copilul acasa sau se ia in calcul salariul ce il avea pe xand lucra Multumesc

Adaugata in: Somaj
Andrei Daniel Banto-zs
 User  Andrei Daniel Banto-zs
a intrebat la 17 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Daniel Banto-zs
 User Andrei Daniel Banto-zs (Supervisor, Mediplus Exim)
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Concret, sotia dvs, nu trebuie sa semneze nicio cerere de incetare. Atatat timp cat nu semneaza vreun document care ar putea echivala cu demisia, societatea este obligata sa o reprimeasca inapoi la acelasi loc de munca, cu acelasi salariu si in aceleasi conditii avute inainte de intrarea in concediu de crestere copil. Sotia nu trebuie sa semneze nici vreun act aditional de modificare a functiei, a salariului sau a locului concret unde urmeaza sa isi desfasoare activitatea.
La revenirea din concediu, singurul document pentru primirea caruia ar trebui sa semneze este decizia de incetare a suspendarii.
Indiferent cate presiuni ar face angajatorul, orice alta solutie ar adopta fata de sotia dvs. in conditiile in care dansa nu semneaza nimic din cele mentionate, este ilegala si o puteti contesta cu succes in instanta. Timp de 6 luni de la revenirea in unitate nu poate fi concediata (daca nu a mai beneficiat deja de aceasta protectie anterior) decat pentru motive de faliment sau reorganizare judiciara asa cum a precizat dna.Popa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Postul nu se poate desfiinta, legal, in timpul concediului crestere copil decat daca apare o procedura de faliment, o reorganizare judiciara sau daca angajatorul se dizolva in conditiile legii, in ultimul caz contractul incetand de drept. Daca nu a existat niciuna din aceste situatii dar totusi angajatorul a desfiinta postului, atunci a incalcat legea, iar sotia dvs poate sesiza ITM sau chiar depune plangere in instanta de judecata. In plus, cat timp nu a primit un document scris, o notificare cu preaviz, din care sa reiasa aceasta concediere, atunci nu se pune problema incetarii raportului de munca. O consecinta juridica a faptului ca un contract de munca se incheie in scris este aceea ca incetarea lui trebuie sa aiba loc tot in scris.

Demisia este incetarea contractului de munca la intitiva exclusiva a angajatului, nicidecum nu poate fi ceruta sau impusa de angajator. Daca va semna o astfel de cerere redactata in numele ei va risca destul de mult. O data ca nu poate sa dovedeasca prea usor faptul ca angajatorul a fortat-o, pentru ca demisia nu se poate contesta, si apoi pentru ca pierde dreptul la indemnizatia de somaj. Este considerat de lege motiv imputabil salariatului si ii anuleaza acest drept.

La calcularea indemnizatiei de somaj se ia in considerare salariul de baza din ultimele 12 luni din contractul de munca si 75% din indicatorul social de referinta (adica 375 de lei). Se va calcula pe baza perioadelor lucrate anterior si ulterior intrarii in CIC. Perioada de concediu este stagiu asimilat utilizat la stabilirea perioadei pentru care se acorda somajul (6, 9 sau 12 luni).

insa aveti grija la acea demisie, inainte de toate, si la conditiile de incetare a contractului de munca. Pentru desfiintarea postului este obligatorie notificarea salariatului cu acordarea previzului minim de 20 de zile lucratoare si apoi intocmirea deciziei de incetare. Preavizul se efectueaza dupa revenirea din CIC. Iar decizia de incetare se poate contesta in Tribunalul de care apartine reclamantul, in 45 de zile de la data comunicarii ei prin semnatura de primire.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024