ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


somaj dupa concediu de cresterea copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In aprilie trebuie sa ma intorc la lucru dupa concediu de maternitate, asi vrea sa intreb daca poate sa trimite seful in somaj. El a spus ca nu reangajeaza la acest post, postul nu mai are. Trebuie sa accept postul celelalta, cu mai putin de salarii? Contractul meu de munca a fost suspendat temporar cu art.51 lit. a.

Adaugata in: Somaj
Margit Varga
 User  Margit Varga
a intrebat la 16 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2012
extras din OUG 111 din 2010

ART. 25
1 Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. 1, precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. 1 si art. 10 alin. 1 si 2. Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
2 Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
3 Interdictia prevazuta la alin. 2 se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
4 Prevederile alin. 2 si 3 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
ART. 22
1 Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1, art. 6, art. 9 alin. 5 si 6 si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
2 Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. 1, art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Trimit acest extras in scopul de a va documenta mai bine si sa styiti cum sa va aparati cauza
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului margit varga la 16 Mar. 2012
Potrivit art. 75 din Codul muncii republicat, angajatorul este obligat sa va acorde o perioada de preaviz de minim 20 de zile lucratoare in cazul desfiintarii postului. Pe perioda in care contractul de munca este suspendat, preavizul se suspenda in mod corespunzator, urmand a fi reluat si efectuat dupa incetarea perioadei de suspendare, asa cum este prevazuta in Cod, cu exceptia situatiilor in care contractul de munca este suspendat pe motivul absentelor nemotivate.

Art. 75
1 Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c si d, al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
2 Fac exceptie de la prevederile alin. 1 persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d, care se afla in perioada de proba.
3 In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. 2.

Art. 65
1 Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
2 Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 51
2 Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Margit Varga
 User Margit Varga
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mar. 2012
Multumesc raspunsul! Mai am o intrebare: inainte de somaj trebuiesa intorc la lucru pt. 20 zile?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Mar. 2012
Da, angajatorul poate dispune concedierea pe motivul desfiintarii postului, iar dumneavoastra veti putea beneficia de somaj, daca aveti stagiul de cotizare realizat in conditiile legii. Se va lua in considerare perioada anterioara intrarii in concediu crestere copil pentru calcularea stagiului si a indemnizatiei de somaj cuvenite.

Alte intrebari despre Somaj