ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somer fara drept de indemnizatie - va rog frumos sa mi raspundeti si mie..


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


iarasi eu..pentru ca nu as vrea sa raman la mana celor de la amofm- nu stiu pe nimeni car esa se priceapa la legile astea..
daca ma inscriu la anofm dupa 3,5 luni de la absolvire de studii superioare- initial ,adica imediat dupa mi au spus ele de 10 ori ca NU am dreptul si le am inteles pt ca eram deja luata in evidenta lor ca somera -fostaangajata.dar acum nu mai am somajul acela,de ce n as putea figura ca somera absolventa, fara drept de indemnizatie??
cum spuneam,cei de la circa financiara mi au spus ceva de 6 luni,eu am citit 12... fara drept de indemnizatie
m am saturat sa ma uit in gura lor si sa nu am cu ce sa le contrazic..

Adaugata in: Somaj
Vochescu Ana
 User  Vochescu Ana
a intrebat la 31 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului vochescu ana la 10 Iun. 2012
Pai sunteti persoana in cautarea unui loc de munca, asta este o realitate. Insa pentru ca angajatorul sa obtina stimulentul pentru incadrarea absolvenitilor nu exista obligatia ca acestia din urma sa figureze ca somer.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vochescu Ana
 User Vochescu Ana
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iun. 2012
Pai despre beneficiile acordate pentru angajare de absolventi vorbesc- pentru ca ei, ma rog el, sa beneficieze de ele nu trebuie ca absolventul sa fie inregistrat ca somer?
Pentru ca mie mi-au spus a doua zi dupa ce m-au inregistrat ca sunt  'persoana in cautarea unui loc de munca'
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 01 Iun. 2012
Nu este obligatoriu, important este ca angajatorul care face va incadreaza ca absolvent studiilor sa respecte prevederile legii somajului privind incadarea absolvenitlor pentru a beneficia de stimulent din partea statului.

ART. 80
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant
postliceal;
c o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
2 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. 1 pe o perioada de 18 luni.
3 Nu beneficiaza de prevederile alin. 1 si 2 angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.

ART. 81
Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

ART. 83
1 Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
2 Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. 1, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b, art. 56 lit. e si f si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b, art. 98 alin. 1 lit. e si art. 99 alin. 1 lit. a???c din Legea nr. 188/1999, republicata.
3. Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului vochescu ana la 01 Iun. 2012
Angajatorul are beneficii daca incadreaza persoane somere cu varsta de peste 45 de ani sau unici sustinatori din familii monoparentale, sau daca incadreaza absolveti pe pozitii conform pregatirii lor.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vochescu Ana
 User Vochescu Ana
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iun. 2012
nu am intrebat daca ma afecteaza,am intrebat daca ma ajutafoloseste...
si a doua zi dupa ce m am inscris ca 'persoana in cautarea...' fara nici un drept etc am intrebat daca imi foloseste la ceva-respectiv angajatorului - faptul ca eu sunt in evidenta lor,dar nu ca somera, si au catadicsit sa mi spuna ca NU. Asta dupa ce m au inregistrat
a doua zi deci m am enervat - o sa mi spuneti ca degeaba - si am depus cererea de intrare in somaj ca absolventa FARA DREPT DE INDEMNIZATIE si mi au spus ca am d asteptat cca 30zile.. repet,ma intereseaza ca angajatorul,care banuiesc eu ca stie legile, sa aiba un beneficiu d pe urma angajarii mele. eu stiu- adica nu mai cred ca am dreptul la indemnizatie..cei 300 lei pe 6 luni
am sa va mai rog frumos o data sa mi spuneti ce nu e clar,pentru ca probabil mai au si altii intrebari de pus. Eu am vrut doar sa nu fiu nevoita sa i cred pe ei pe cuvant,ca de dat in judecata... mai greu.
multumesc anticipat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2012
MI-este foarte greu sa inteleg problema dvs., insa am sa incerc sa va raspund conform legii. Dvs ca absolventa puteti solicita acordarea somajului in baza acestei perioade asimilate. Insa daca pe prioada studiilor ati lucrat si ati intrat si in somaj, se va lua in considerare perioada pentru care ati cotizat la somaj. Cele 12 luni la care va referiti sunt stagiul minim de cotizare stabilit de lege. Nu imi dau seama ce legatura are circa financiara cu somajul. Incercati sa fiti un pic mai explicita.

In intrebarea anterioara spuneati ca doriti sa stiti daca reprezinta o problema pentru angajatorii viitori sau potentiali faptul ca va aflati in evidenta ANOFM. Raspunsul este nu, nu va afecteaza acest lucru.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Viviana Serni Radu Anton Gratiela Petrescu adriana iancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024